Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Sandu susține că certificatele…

Președinta Sandu susține că certificatele de vaccinare emise de R. Moldova ar putea fi recunoscute de UE

Imagine simbol. Sursa: diez.md

R. Moldova este printre cele 10 țări cetățenii cărora ar putea intra în țările Uniunii Europene (UE) în baza certificatelor de vaccinare sau a prezentării rezultatului negativ la testul COVID-19. Declarațiile au fost făcute de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, miercuri, 30 iunie, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

„Acest subiect a fost discutat chiar astăzi la nivelul țărilor UE și R. Moldova este printre cele 10 țări cetățenii cărora pot intra în țările UE – sau dacă au testul negativ la COVID-19 sau dacă au certificat de vaccinare cu un vaccin recunoscut în spațiul european. A fost prima ședință, dar din câte înțeleg asta va fi decizia. R. Moldova este în cele 10 țări. Deci cei care s-au vaccinat cu un vaccin recunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) vor putea să prezinte acest lucru. Din câte am înțeles, este vorba despre vaccinul recunoscut de EMA, dar trebuie să verific”, a declarat președinta Sandu.

În prezent, certificatele de vaccinare nu sunt recunoscute la nivel internațional de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astfel, fiecare țară își creează mecanismele de validare a acestora. Certificatul emis de Centrele de vaccinare din Republica Moldova dețin toate variabilele necesare a unui certificat de vaccinare, precum date personale, producătorul, seria vaccinului, data administrării și elementele de securitate, cum ar fi ștampila, semnătura și QR cod. Toate acestea sunt prezentate și în limba engleză, rusă.

În context, R. Moldova, Ungaria, Georgia, Ucraina și Turcia au convenit în plan bilateral recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de imunizare împotriva Covid-19. Astfel, cetățenii R. Moldova, imunizați cu ambele doze, vor putea să călătorească în țările respective în baza certificatului de vaccinare, fără obligația de a intra în carantină sau de a prezenta teste negative la noul coronavirus.

Potrivit MAEIE, Bulgaria, Regatul Spaniei și Muntenegru au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de către autoritățile R. Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății. Pe 29 iunie, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de urgență care reglementează modalitatea de eliberare, verificare și acceptare a certificatelor digitale ale UE privind Covid-19. Potrivit autorităților din România, certificatele vor fi eliberate de Ministerul Sănătății, prin Sistemul informatic integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19. Pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, autoritățile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicației mobile CoronaScan.