Cât costă să ai propria piscină

Pentru mulți dintre noi, vara se asociază cu marea și plaja. Ce poate fi mai plăcut decât să te scufunzi în apă, să simți răcoarea apei atunci când temperaturile de afară te moleșesc. Dar dacă pandemia te mai ține acasă sau nu ai posibilitatea să mergi la mare, oricând poți alege o alternativă – să-ți cumperi o piscină. În ultimii ani, piscinele au încetat să mai fie un obiect de lux și mulți își pot permite o „mică mare” acasă. Moldova.org îți propune să vezi cât costă să te faci cu propria piscină.

Iar dacă nu-ți permiți să-ți sapi o piscină în toată regula, nu e o problemă. În prezent, magazinele specializate propun o gamă variată de piscine gonflabile și cu carcasă.

Piscine gonflabile

Sunt cele mai accesibile. De exemplu, prețul unei piscine gonflabile cu diametrul 3,6 metri,  o adâncime de 91 centimetri și un volum de 3879 litri este de 1500 de lei. Una cu un volum de 6756 litri, însă dotată cu filtru cu o capacitate de filtrare a apei de 12000 litri/​h va costa 3400 lei. 

Cele mai populare sunt piscinele gonflabile cu inel. Bordura acestora este menținută de un inel gonflabil, ce se ridică pe măsură ce umplii piscina cu apă. Astfel de piscine sunt ușor de asamblat, întregul proces durează în jur de 15-20 de minute. Totuși, reprezentanții magazinelor spun că acestea au și un șir de neajunsuri: pot fi instalate doar pe o suprafață plată, orice denivelare va crea presiune, ceea ce înseamnă că apa se va revărsa în locul unde este denivelarea. De asemenea, nu te vei putea sprijini de bordură din cauza lipsei unei baze rigide.

Dacă ai optat pentru o astfel de piscină, ar trebui să fii pregătit și pentru anumite cheltuieli suplimentare. Astfel, la costul final se va adăuga și costul apei. Un metru cub de apă la Chișinău costă 10,69 lei/metru cub. Deci, pentru umplerea piscinei din primul caz vei achita 41,46 lei, iar în cel de-al doilea caz – 72,22 lei. Aici precizăm în toate centrele raionale consumatorii achită tarif diferit pentru apă. În Chișinău, tariful este unul dintre cele mai mici, la Edineț și Florești, de exemplu, acesta este de peste 19 lei pentru un metru cub. De asemenea, la costul final mai adăugăm și pastile dezinfectante pentru purificarea apei. Un pachet cu 370 de pastile, produs avizat de Ministerul Sănătății, costă 288 lei. Vei pune câte 2-4 pastile/ 1m³ apă în fiecare zi. Prin urmare, vei folosi circa 8 pastile pe zi, setul de 370 ar trebui să-ți ajungă pentru 36 de zile. 

Și nu în ultimul rând, piscinele gonflabile se vând fără scări, de aceea va trebui să cumperi separat o scară pentru piscină. Prețul pornește de la 699 lei. 

Deci, pentru un bazin gonflabil mai mic vei cheltui:

Piscină – 1500 lei

Apa – 41 lei

Pastile dezinfectante – 288 lei

Scara – 699 lei

Cost total – 2528 lei

Piscine cu carcasă metalică

Acestea sunt mai scumpe, dar mai rezistente și își mențin forma chiar și atunci când sunt goale. Acestea pot fi și de dimensiuni care îți oferă posibilitatea chiar să înoți. Piscinele cu carcasă metalică sunt relativ ușor de instalat, preferabil, pe o suprafață plată, dar este permisă o ușoară pantă. Adâncimea apei poate fi reglată. 

Reprezentanții magazinelor specializate au precizat că astfel de piscine sunt mai scumpe, dar, conform recenziilor utilizatorilor, pot fi folosite pe parcursul a cel puțin cinci ani. Cea mai ieftină, dar și cea mai mică, costă 2000 lei. Aceasta are lungime de 2,2 metri, lățime de 1,5 m și o adâncime de 60 de centimetri. Deci, este o variantă doar pentru a te împrospăta într-o zi sufocantă. Acestea însă nu au în dotare nici scară și nici filtru de apă. 

De obicei, cumpărătorii preferă piscinele cu carcasă metalică de dimensiuni mai mari și cu o adâncime mai mare, în care încap cu ușurință mai multe persoane și în care poți înota. Piscinele din această categorie sunt scumpe, dar au în dotare și filtru cu nisip de purificare a apei cu o capacitate de filtrare de 4500l/h, scară, dar și o pardoseală pe care se instalează și o pelerină cu care poți acoperi piscina. Prețul unei piscine cu un volum de 17.203 litri se ridică la 17.999 lei. Aceasta are un lungime de 5,4 metri, lățime de 2,74 metri și o adâncime de 1,32 metri. Dacă optezi pentru o astfel de piscină, să știi că purificarea apei cu pastile va fi opțională, pentru că piscina are filtru. De asemenea, nu vei cheltui bani pentru scară. La costul final se va adăuga doar prețul apei, pentru care vei cheltui 183 de lei.

Deci pentru o piscină mare cu carcasă metalică vei avea următoarele cheltuieli:

Piscina – 17999 lei

Apa – 184 lei

Cost final – 18.183 lei

În final, îți amintim că vara piscinele sunt la mare căutare și chiar dacă „ai ochit” varianta optimă pentru tine, înainte de a merge la magazin, ar fi bine să suni în prealabil ca să fii sigur că produsul este în stoc. Odihnă plăcută!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.