500 mln de lei pentru pașapoarte. Cum sunt justificate aceste costuri? Explicăm

Deputatul Radu Marian de la fracțiunea PAS s-a declarat nemulțumit de o licitație în valoare de 500 de milioane de lei inițiată de Agenția Servicii Publice. Asta în contextul în care Republica Moldova invocă faptul că nu sunt bani nici pentru alegerile parlamentare anticipate (evaluate la 125 de milioane de lei), dar și că în fondul de rezervă au rămas doar în jur de 30 de milioane de lei.

Radu Marian a mai declarat că „este inadmisibil ca instituțiile statului să nu facă nimic, în timp ce conducerea socialistă de la ASP duce la bun sfârșit o schemă prin care un cetățean este furat cu 300 de lei la eliberarea unui pașaport”.

Respectiv, acesta a precizat că la ASP sunt disponibile încă cel puțin 400 de mii de blanchete și că nu e necesară această grabă. „Planurile acestor șmecheri au fost un pic îngreunate de faptul că la tender a participat o altă companie, cunoscută la nivel internațional, care a oferit, atenție, un preț de trei ori mai mic pentru această achiziție, de 160 milioane lei. Însă se pare că ei sunt hotărâți să meargă până la capăt și să finalizeze schema până la alegeri și să semneze contractul în următoarele zile”, a spus Radu Marian.

ASP se apără cu cifrele

ASP a precizat într-un comunicat de presă că „procedura de achiziție respectivă a fost, este și va fi efectuată în mod prealabil, cu scopul evitării riscului de epuizare a stocului de blanchete și materiale de consum, de care dispune ASP”.

În caz contrar, „eventuala epuizare a stocurilor va duce inevitabil la imposibilitatea ASP, respectiv a statului, de a realiza funcțiile de bază ale instituției – prestarea serviciilor publice de confecționare și eliberare a actelor de identitate, permiselor de conducere și a înregistrării transportului auto”.

Totodată, aceștia mai punctează că „achiziționarea a circa 1,5 mln de blanchete este bazată pe analiza efectuată de ASP, în baza cantității actelor eliberate în anii 2017-2020, precum și de cantitatea actelor cu termenul de valabilitate expirat sau care va expira în anul curent”.

Conform calculelor, numărul cetățenilor Republicii Moldova care anterior au deținut pașaport, dar la data de 01.01.2021 nu dețin nici un pașaport valabil, este peste 1.000.000 de persoane. Respectiv, ASP sugerează că oricare din aceste 1 milion de persoane ar putea cere să le fie perfectate actele.

În același timp, până la finele anului 2021 va expira termenul de valabilitate a încă peste 340 de mii de pașapoarte ale cetățenilor Republicii Moldova și a peste 100 mii de buletine de identitate, deci e nevoie suplinit stocul.

Totodată, circa 45 de mii de minori au împlinit sau vor împlini vârsta de 16 ani pe parcursul anului 2021. Respectiv, acestora le poate fi deja perfectat primul buletin, care se face gratuit.

Statutul licitației

În prezent, licitația înaintată de ASP se află în perioada de certificare a ofertanților. La licitație au trimis dosare 3 participanți. Cel mai mic preț a fost oferit de compania CERTSIGN – 162 de milioane de lei, urmată de ANY Biztonsági Nyomda Nyrt – 353 de milioane. Cel mai mare preț a fost propus de compania UAB „Garsų pasaulis” – 480 de milioane de lei.

Statul este obligat prin lege să aleagă cea mai ieftină ofertă. Însă, o notă informativă secretă a Serviciului de Informații și Securitate ajunsă în posesia Tv8 demonstrează că licitația ASP ar fi organizată în interesul unei companii implicată în multiple scandaluri internaționale de trucare a licitațiilor, în spălări de bani și acte de corupție.

Mai precis, potrivit acestei note informative, SIS avertizează că unele condiții ale acestei licitații și caietul de sarcini ar favoriza compania lituaniană „Garsu Pasaulis”, care a câștigat deja de două ori licitațiile pentru livrarea blanchetelor, furnizând blanchete pentru actele emise în Republica Moldova din anul 2014. Agentul economic are un contract cu ASP valabil până în 2022 și va încasa 796 milioane lei pentru livrarea a 1,5 milioane de blanchete.

SIS a aflat că doi angajați ai ASP, care ar fi participat la elaborarea caietului de sarcini și a specificațiilor tehnice din cadrul actualei licitații, sunt plătiți de mai mulți ani de compania lituaniană „Garsu Pasaulis” pentru anumite servicii, ceea ce provoacă suspiciuni de corupție.

În notă este menționat și faptul că șeful adjunct al Direcției generale tehnologii informaționale a ASP, Andrei Tighinean, primește lunar aproape 600 de euro de la compania „Garsu Pasaulis”. Banii îi sunt transferați pe contul bancar personal începând cu anul 2014. În total, funcționarul ar fi încasat peste 50 de mii de euro de la firma lituaniană. Un alt angajat din Departamentul tehnologic al ASP primește lunar de la același agent economic sume cuprinse între 200 și 500 de euro sub formă de plată pentru servicii.

În schimb, ASP a dat asigurări că cei doi angajați ai săi, care într-adevăr au primit onorarii de la compania lituaniană, nu au participat la elaborarea documentației tehnice pentru licitație, iar contractele lor cu „Garsu Pasaulis” au expirat anul trecut.

O investigație „Reuters” publicată în 2017 a arătat că firma lituaniană a fost implicată într-o schemă infracțională în Republica Democrată Congo. Pașapoartele pentru cetățenii acestui stat erau printre cele mai scumpe din lume și costau 185 de dolari. Din acest cost total, 60 de dolari erau transferați către o companie offshore afiliată fostului președinte al statului, iar alți 60 de dolari ajungeau la consorțiul belgian „Semlex”, care este fondatorul tipografiei „Garsu Pasaulis” din Lituania.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.