22:10:37 23.04.2024
Stiri

OPINIE // PD are șanse mari să se regăsească și în noul Parlament. „Toate acțiunile electorale ale PD se desfășoară în provincie, acolo unde au un număr mare de PRIMARI și simpatizanți”

Actualitate 30.06.2021 10:03 Vizualizări3016 Autor: Ziarul National
OPINIE // PD are șanse mari să se regăsească și în noul Parlament. „Toate acțiunile electorale ale PD se desfășoară în provincie, acolo unde au un număr mare de PRIMARI și simpatizanți”


Partidul Democrat din Moldova (PD) are șanse mari să se regăsească în noul Parlament după alegerile parlamentare din 11 iulie curent, iar acest lucru se va datora, în primul rând, echipelor locale ale formațiunii, inclusiv primari sau consilieri locali. De această părere este comentatorul politic Victor Nichituș, care a aflat din mai multe surse că primarii democrați și-au intensificat activitate și lucrează cu multă dăruire pentru ca formațiunea să se regăsească în Parlament.

„Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale în luna noiembrie 2019, la alegerile locale, PD a câștigat conducerea a încă 71 de primării. Numărul total al primarilor care au apartenență la PD ridicându-se la 261. Pentru PD, la alegerile locale din 2019, au votat 177 811 de cetățeni, adică 16,53 la sută din cei înscriși pe listele electorale. Democrații au 238 de persoane care fac parte din consiliile orășenești ori sătești. Cifrele de mai sus arată că, la nivel local, democrații stau încă bine”, a scris acesta într-un material pe blogul său.

Sursa citată mai amintește că municipiul Chișinău nu e toată R. Moldova, iar soarta politicienilor moldoveni depinde în primul rând de starea de lucruri existentă în orașele și satele din provincie.

„Spuneam, înaintea campaniei electorale din 2019, că moldovenii vor vota pentru faptele, nu vorbele, care se fac pentru locuitorii din provincie – ei sunt cei care pot schimba ecuația electorală. La alegerile parlamentare din 2019 PD a înregistrat cel mai bun rezultat electoral din istoria sa, un număr record de 334 554 cetățeni votând pentru această formațiune politică, iar 30 de persoane aflate pe lista acestui partid au ajuns deputați. Din 2019 până în prezent apele istoriei contemporane și-au spus cuvântul. Unii dintre deputații democrați au părăsit fracțiunea parlamentară a acestui partid. Semn că situația politică din 2019 nu este cea care ar putea fi comparată cu cea existentă în prezent. Iar în societate s-a creat un trend potrivit căruia PD ar putea să nu treacă bariera electoral de 5%. Ni se spune, din studiourile de televiziune, că aceștia nu sunt vizibili în Chișinău”, a mai notat el.

Jurnalistul a remarcat că, în 2021, șansele democraților de a deveni partid parlamentar depind de primarii pe care îi dețin și de acțiunile întreprinse. „Îmi pare firesc ca PD să fie mai puțin văzut în Chișinău – toate acțiunile electorale ale democraților se desfășoară în provincie, acolo unde au un număr mare de primari. Acolo unde au un număr mare de simpatizanți. Știrea referitoare la activizarea primarilor PD nu înseamnă nimic altceva decât creșterea șanselor acestei formațiuni politice de a deveni partid parlamentar. Anunțul despre moartea lor politică este prematur”, a conchis comentatorul politic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md