Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: Porumbei și coțofene de companie


Minutul electoral: Porumbei și coțofene de companie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00

Minutul electoral: Porumbei și coțofene de companie

Minutul electoral: Porumbei și coțofene de companie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Sunt convins că nici un cuplu de tineri însurăței nu se gândește la semnificația obiceiului de a lansa porumbei după cununie. Dar numaidecât se conformează scenariului propus de agenția de ceremonii. E o șmecherie inventată de fotografi în cârdășie cu hulubarii, ca să ia niște bani în plus de la tinerii nerăbdători să scape de alai. Lansarea porumbeilor devine parte indispensabilă a tradițiilor strămoșești, pe care nimeni nu se mai încumetă să le pună la îndoială.

Tot așa, nimeni nu mai contestă deprinderea politicienilor să iasă în fața jurnaliștilor în compania unui grup de ortaci. Ei se aliniază îndărătul tribunei, ca puștii de la grădiniță în așteptarea lui Moș Crăciun. Cel mai isteț dintre ei spune poezia. Ceilalți îl acompaniază prin mimici și gesturi abia sesizabile. Chiar și o mișcare de sprânceană ori un holbat de ochi poate fortifica sloganul vociferat de orator. Alteori, ortacii politicianului stau ca o ceată de urători de la Văleni, doar că le lipsește toba și buhaiul. Alteori, apar ca niște backup dancers, cum se zice în showbiz-ul occidental, care au sarcina să tridimensioneze spațiul în care se produce oratorul. În franceză sună mai bine - corps de ballet, noțiune pe care rușii au transformat-o în kardebalet, imprimându-i o mare doză de vulgaritate cuvântului și spectacolului coregrafic. Tot la ruși, mai este noțiunea podtanțovka, însemnând mai puțini oameni, deci mai puțină cheltuială pentru porumbeii de ceremonie. Numai că imaginea pe care o vede omul la televizor trebuie să-i dea senzația că oratorul este în mijlocul unui puhoi de condrumeți, gata să-l urmeze până în pânzele albe, indiferent dacă se vor despărți sau nu apele în fața lor.

Până acum, competiția pentru cea mai spectaculoasă apariție ceremonială (recunosc, ador să-i aranjez pe concurenții electorali în diverse clasamente) a câștigat-o Andrei Spânu, cu galeria sa galbenă ce dădea senzația de viermuială grație pancartelor și fotocopiilor după poze inconfundabile cu Dodon făcând plajă. Locul doi i l-am atribuit lui Mark Tkaciuk și dispozitivului său de hipnotizare, cu rolul secund interpretat impecabil de Iurie Muntean. Iar pe treapta a treia a clasamentului olimpic s-a situat, la umila mea părere, Cavcaliuc & Co. Trebuie să precizez că din juriul care a stabilit cum arată clasamentul face parte și papagalul meu Michael, care locuiește mai mult pe televizor decât în colivie. Dar nu voi intra în amănunte privind modalitatea în care și-a exprimat atitudinea față de competitori papagalul meu Nimfa.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG