Linkuri accesibilitate

Opoziția belarusă spune că va reprezenta țara în Parteneriatul Estic


Opoziția din Republica Belarus spune că își va trimite reprezentanții la summit-ul Parteneriatului Estic din luna octombrie, după ce regimul Lukașenka a spus că Minskul își suspendă participarea în acest program al Uniunii Europene pentru cooperarea cu șase foste republici sovietice.

Declarația a fost făcută televiziunii Current Time a Europei Libere de Valeri Kovalevski, un reprezentant al liderei opoziției belaruse aflate în exil, Svetlana Tihanovskaia. „Vom continua să lucrăm în cadrul acestei organizații, care este o platformă excelentă pentru interesele oamenilor, și vom participa, printre altele, la summitul Parteneriatului Estic”, a declarat Kovalevski. Tihanovskaia, a mai spus el, va insista ca Republica Belarus să rămână mai departe membră a Parteneriatului Estic.

Pe 28 iunie, ministerul de Externe de la Minsk a anunțat că Belarusul întrerupe o serie de legături cu Uniunea Europeană și își suspendă participarea în Parteneriatul Estic din cauza unor noi sancțiuni economice severe.

Uniunea Europeană care împreună cu Statele Unite și alte guverne occidentale au introdus sancțiuni economice individuale împotriva Minskului pentru reprimarea protestelor pro-democrație s-a abținut multă vreme să recurgă la sancțiuni economice sectoriale.

Drept imbold pentru elaborarea lor a servit însă incidentul aviatic din 23 mai, când autoritățile de la Minsk au adus forțat la sol un avion european de pasageri, care tranzita spațiul aerian belarus, și au arestat un blogger de opoziție împreună cu prietena acestuia, aflați la bord.

Anunțate săptămâna trecută, dar încă neintroduse oficial, sancțiunile economice europene vizează sectoare cheie ale economiei din Belarus și surse majore de venituri pentru regimul liderului autoritar Alexandr Lukașenka.

Uniunea Europeană a declarat că regretă decizia Belarusului de a întrerupe legăturile cu blocul comunitar, spunând că această decizie va izola țara și mai mult, având un impact negativ asupra poporului belarus.

Între timp, opoziția belarusă care este persecutată sever acasă, își extinde prezența în țările din vecinătate.

Republica Cehă a căzut de acord să înființeze, la Praga, un birou oficial al opoziției din Belarus. Aceasta are deja asemenea birouri în Lituania și Polonia.

Anunțul Cehiei a survenit la câteva săptămâni după ce lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia a vizitat Praga.

„Opoziția belarusă are și va avea sprijinul neechivoc al Republicii Cehe”, a declarat ministrul de externe Jakub Kulhanek într-o postare pe Twitter.

Regimul Lukașenka se află sub presiune internațională din cauza reprimării protestelor pro-democrație izbucnite în urma controversatelor alegeri prezidențiale din august 2020. Opoziția a spus că alegerile au fost fraudate, iar adevărata învingătoare ar fi Tihanovskaia. Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări au refuzat să recunoască rezultatele oficiale ale votului și nu consideră că Lukașenka este liderul legitim al țării.

Deturnarea avionului Ryanair în luna mai a fost urmată de noi sancțiuni ale Uniunii Europene, Statelor Unite, Marii Britanii și Canadei împotriva Minskului. Acestea includ sancțiuni individuale vizând zeci de entități belaruse, zeci de oficiali ai administrației Lukașenka și membri ai familiei sale. De asemenea, avioanelor de pasageri belaruse li s-a interzis survolul spațiului aerian occidental.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG