ANI a constatat, până la urmă, conflict de interese la fostul ministru al Educației, Igor Șarov

Anticoruptie.md
30/06/2021
Igor Șarov, fost ministru și secretar de Stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în cazul fostului ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, actualmente rector al Universității de Stat din Moldova. Această instituție a stabilit că fostul ministru a admis un conflict de interese în perioada în care deținea funcția de secretar de stat. În 2020, ANI nu a găsit elemente ale conflictului de interese în cazul său pentru a iniția un control.

„Un fost secretar general de stat a fost stabilit cu un conflict de interese după ce ANI s-a sesizat din informații jurnalistice”, se menționează într-un comunicat al Autorității publicat pe 28 iunie.

Responsabila de comunicare cu presa a ANI, Maria Dastic, a confirmat pentru Portalul Anticoruptie.md că este vorba despre fostul ministru și secretar de Stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.   

Fostul oficial a admis conflictul de interese în perioada în care a deținut funcția de secretar de stat (2017–2019).

Portalul Moldova Curată menționa într-un alt articol, publicat în ianuarie 2020, că editura Cartdidact, proprietate a lui Igor Șarov, a câștigat în 2019 mai multe licitații publice de achiziție a utilajului și mobilierului școlar pentru instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

Unele proceduri au fost contestate de companiile concurente, care au invocat existența unui conflict de interese în care s-ar fi aflat Igor Șarov. Angajații Autorității au făcut doar o verificare prealabilă a declarațiilor de avere ale lui Șarov și i-a aplicat acestuia o amendă de 3.000 de lei pentru că nu și-a depus la timp o declarație de avere și interese personale.

Aceeași instituție de presă relata, în februarie curent, despre faptul că ANI a demarat un control în cazul lui Șarov. Inspectorii de integritate urmau atunci să stabilească dacă fostul demnitar a încălcat sau nu regimul juridic al conflictelor de interese în procesul de achiziție a manualelor școlare.

Mai exact, este vorba de perioada în care ministerul a autorizat, în luna august 2020, reeditarea și achiziția a două manuale de istorie, pentru clasa a IX-a și a XI-a, și a unuia de literatură universală, la editura la care fiul său este co-fondator, Cartdidact. În total, în 2020, ministerul a plătit pe manualele achiziționate de la Cartdidact aproximativ 3 milioane de lei.

Moldova Curată sublinia că ANI s-a sesizat din investigația publicată la 6 ianuarie 2021 în care se arăta că Igor Șarov, fiind ministru, nu a anunțat Autoritatea, așa cum prevede legea, despre faptul că este pus în situația de a semna acte ce vizează achiziționarea a două titluri de manuale de istorie.

Solicitat de această instituție de presă, Șarov a declarat că nu a fost implicat în procesul de achiziție a niciunui manual întrucât a delegat aceste atribuții secretarilor de stat: „În perioada aflării mele la Ministerul Educației, activitățile legate de evaluarea și editarea manualelor școlare au fost în grija celor doi secretari de stat, Andrei Chistol, secretar de stat în domeniul culturii, și Natalia Grîu, secretar de stat în domeniul educației”.

Anticoruptie.md
30/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii