/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Corupția irosește bani din buget. Zilnic se pierd resurse financiare prin scheme de corupție, iar oamenii sunt încurajați să denunțe aceste cazuri

missing
30 iunie 2021, ora 22:26

Corupția poate fi oprită doar dacă refuzăm să dăm mită sau dacă denunțăm cazurile de acest gen. În țară, zilnic, se pierd sume importante de bani din cauza actelor de corupție, iar asta provoacă daune colosale întregii societăți. Pentru a ajuta ca oamenii să înțeleagă acest lucru, astăzi, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare a fost instalată o boxă, în care o persoană… toca bani simbolici din bugetul de stat. Pentru a stopa acest proces, trecătorii trebuiau să denunțe un act de corupție, adică să apese pe un buton care, timp de un minut, oprea acea persoană din procesul de distrugere a bancnotelor.

Atunci când o persoană apasă pe buton, ceea ce, în mod simbolic, înseamnă că a denunțat o schemă de corupție, se aude un fluierat, care anunță că, timp de un minut, nu se vor irosi resurse financiare din bugetul de stat. De aici și denumirea evenimentului „Fluieră finalul”, adică schemele de corupție au ajuns la final.

Totodată, mărunțirea bancnotelor simbolice, care reprezintă banii din bugetul de stat, ajută oamenii să conștientizeze cât de grave sunt urmările admiterii actelor de corupție și câți bani din impozitele pe care le achită cetățenii dispar fără urmă. Cei care treceau pe alături au spus că schimbarea începe de la fiecare în parte, iar dacă acel buton nu ar fi fost doar o imitație, ei l-ar fi apăsat încontinuu.

Organizatorii acestei acțiuni spun că vor ca oamenii să conștientizeze că actele de corupție se întorc tot împotriva lor. Denunțând schemele de corupție, cetățenii pot contribui la crearea unei societăți mai sănătoase.

Campania „Fluieră finalul” este organizată de către Inițiativa Regională Anticorupție cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Tocarea simbolică a banilor publici, în boxa de pe Aleea Clasicilor, a putut fi oprită prin denunțarea actelor de corupție timp de 24 de ore.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram