image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Rata mortalității în 2020 a crescut cu 11,7%; Covid nu figurează printre cauzele deceselor enumerate de BNS și ANSP

În 2020, în Republica Moldova au fost înregistrate 40 656 de decese, rata mortalității fiind în creștere cu 4245 de cazuri (sau cu 11,7%) față de anul 2019.

Potrivit Biroului Național de Statistică care face referire la datele furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, 56,3% din decese au fost determinate de bolile aparatului circulator, 14,6% de tumorile maligne, 7,7% de bolile aparatului digestiv, 4,8% de accidente, intoxicații și traume, 4,0% de bolile aparatului respirator și 12,6% de alte cauze.

Mortalitatea cauzată de probleme ale aparatului circulator este mai înaltă în rândul femeilor decât cea înregistrată în rândul bărbaților. Astfel, în cazul mortalității prin bolile aparatului circulator este observat fenomenul „supramortalității feminine”, precizează BNS.

Discrepanțe majore între sexe au fost sesizate și în cazul mortalității prin accidente, intoxicații și traume, tumori maligne și bolile aparatului digestiv. În acest caz însă este observată o „supramortalitate masculină”. Mortalitatea bărbaților prin accidente, intoxicații și traume este de patru ori mai mare comparativ cu cea observată printre femei, mortalitatea prin bolile aparatului respirator de 1,9 ori, prin tumori maligne de 1,4 ori, iar cea prin bolile aparatului digestiv de 1,3 ori.

O pondere mai mare a deceselor prin bolile aparatului circulator au fost înregistrate în zona de Nord a Republicii Moldova. Ponderea cea mai înaltă a deceselor prin tumori maligne a fost înregistrată de UTA Găgăuzia (17,3%) și municipiul Chișinău (16,4%). Decesele prin bolile aparatului digestiv dețin o pondere de aproximativ 10% în zona de Centru și 9% în zona de Sud. De asemenea, în aceste zone a fost înregistrat un nivel mai înalt al mortalității provocate de accidente, intoxicații și traume. În clasa deceselor prin bolile aparatului respirator ponderile mai ridicate au fost înregistrate de UTA Găgăuzia (4,6%) și municipiul Chișinău (4,3%).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: