image
Sursa foto: AFP

În Rusia a apărut piața neagră a certificatelor false de vaccinare; Ce metode folosesc rușii pentru a scăpa de vaccin

Rușii care nu vor să se vaccineze au început să apeleze la piața neagră, de unde cumpără certificate false de vaccinare. O dovadă falsă de vaccinare costă de la câteva zeci de euro până la câteva sute, în funcție de „calitatea” serviciului. În Moscova, unde trăiesc aproximativ 12 milioane de rezidenți, vaccinarea a devenit obligatorie.

Serghei, un tânăr în jur de 30 de ani din regiunea Krasnodar, care nu are de gând să se vaccineze, este unul dintre cei care au apelat la această metodă, potrivit The Moscow Times. El a găsit un dealer de certificate de vaccinare false, i-a trimis datele personale prin rețeaua de mesagerie criptată Telegram și i-a transferat 15.000 de ruble (175 de euro).

După trei săptămâni, Serghei s-a logat pe site-ul oficial pus la dispoziție de autoritățile ruse, unde a găsit un certificat care atestă că a primit ambele doze de vaccin Sputnik V, fără ca el să fi făcut vreuna.

Aproximativ 60% dintre ruși nu intenționează să se vaccineze, potrivit sondajelor independente.

Serghei crede că vaccinul are efecte secundare și se teme că este „experimental”.

„Nu vreau să mor pentru că așa vrea guvernul”, a spus Serghei pentru AFP, arătând o captură de ecran, unde se vede certificatul său pe portalul guvernului.

Acest sentiment de neîncredere a condus la dezvoltarea unei piețe negre pe rețeaua Telegram și forumuri darknet, unde zeci de dealeri anunță că vând certificate false de vaccinare sau chiar înregistrări false în baza de date a guvernului.

În vreme ce unii clienți se plâng că au fost păcăliți, alții lasă review-uri pozitive. Iar cererea este în creștere.

La mijlocul lunii iunie, autoritățile locale din Moscova au decis că vaccinul este obligatoriu pentru angajații care lucrează cu publicul, după ce în șase luni doar un milion din cele 12 milioane de rezidenți ai metropolei s-au vaccinat. Ulterior, și alte regiuni ale țării au adoptat aceeași măsură.

Mai nou, clienţii cafenelelor, barurilor şi restaurantelor din Moscova trebuie să prezinte un cod QR pe telefoanele lor mobile, care arată că au fost vaccinaţi, că au trecut prin infecţie - şi au dobândit astfel imunitate - sau că au făcut recent un test COVID-19 al cărui rezultat este negativ, pentru a putea fi serviţi.

Autoritățile susțin că măsurile au efect, circa 60.000 de oameni programându-se zilnic la vaccinare, de zece ori mai mult decât înainte.

Pe piața neagră, un dealer care a vrut să-și păstreze anonimatul spune că primește 2-30 de cereri pe zi pentru certificate false.

„Primesc cereri «să vaccinez» companii întregi”, a declarat dealer-ul, potrivit Digi24.

La nivelul cel mai de jos al pieței, rușii pot obține un certificat fals de vaccinare contra a 2.000 de ruble (23 de euro).

Prețurile cele mai mari ajung la 30.000 de ruble (350 de euro), intermediarii susținând că pot convinge lucrătorii medicali să verse vaccinul și să încarce datele în portal ca și cum persoana ar fi fost vaccinată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: