image
Sursa foto: Getty Images

Fascinanta poveste a lui Yann Sommer, portarul Elveției

Elveția s-a calificat aseară în sferturile EURO 2020, după un meci de poveste cu Franța, 3-3, 5-4 d.l.d., pe Arena Națională, iar portarul Yann Sommer (32 de ani) și-a demonstrat clasa.

"E unul dintre cei mai subevaluați portari ai lumii", afirma Peter Schmeichel pentru bundesliga.com, în timp ce Florin Tene spunea în urmă cu trei zile pentru digisport.ro că "Sommer merită mai mult respect din partea specialiștilor. A arătat o mare stăpânire de sine în momentele dificile, are un joc excelent de picior".

Elvețianul născut în Morges a impresionat și aseară. A neutralizat lovitura de la 11 m executată de Kylian Mbappe, dar mai ales a ținut Elvția în meci în câteva momente critice, când defensiva lui Vladimir Petkovic fusese depășită.

De unde vine calmul de neînchipuit al portarului de 1,83 m? Fostul portar elvețian, Pascal Zuberbuhler (50 de ani), spune că "Sommer își protejează defensiva cu calmul său, cum o haină groasă te protejează pe o iarnă geroasă", iar Paris Match, într-un material realizat în urmă cu o săptămână scrie că Sommer a împrumutat din stăpânirea de sine a prietenului său, Roger Federer.

"Îl observam mereu cum își păstrează echilibrul în momentele în care e o mare presiune în joc", povestea Sommer despre Federer, pentru sursa mai sus citată.

Adus la Gladbach în 2014, în locul lui Andre Ter-Stegen, când neamțul a fost transferat de Barcelona, Sommer l-a cucerit rapid și pe actualul nr.1 de la Barcelona. "Când te uiți la reflexele lui, realizezi că acum a progresat enorm la Borussia M'Gladbach. E mai bun decât era", spunea recent Ter Stegen.

Yann și-a dat măsura talentului său în sezonul 2019/2020 din Bundesliga, când a devenit portarul campionatului, luându-le fața lui Peter Gulacsi (RB Leipzig) și Manuel Neuer (Bayern Munchen). Și cele 126 de parade (cele mai multe ale unui goalkeeper în Germania) i-au făcut pe experții nemți să-i acorde titlul de cel mai bun portar în acel sezon.

Sommer impresionează și prin jocul bun de picior, iar calitățile sale l-au determinat în trecut pe olandezul Rafael van der Vaart să ofere o declarație interesantă, după un meci Schalke - Borussia M'Gladbach: "Sommer e mai bun la jocul de picior decât mai mulți fotbaliști de la Schalke!". Afirmația i-a enervat la culme pe cei de la Schalke!

De ce are portarul Elveției un joc bun de picior? "Când eram copil, eram mereu pe teren, ca jucător de câmp, nu în poartă. Niciodată nu luam mănușile. Voiam să marchez cât mai multe goluri.

Apoi, pe la începuturile mele la Basel, eram a treia variantă a antrenorului pentru postul de portar, așa că la antrenamente, uneori, jucam fundaș dreapta sau fundaș stânga. Și chiar adoram asta! Am învățat multe de la Shaqiri și Mladen Petric, astea mă ajută acum", ștergea praful de pe amintiri Sommer.

EURO 2020 va rămâne mereu pentru Sommer pe prima pagină a albumului său de amintiri. Și nu doar pentru evoluția din meciul de la București. Asemenea lui Andrei Pavel, care la Roland Garros 2002 pleca până în Germania (cu mașina!) să asiste la nașterea celui de-al doilea său copil, Marius, și Sommer a dat o fugă până la Koln, în timpul EURO.

După meciul cu Italia (0-3), Sommer a plecat în Germania pentru a fi alături de soția sa, Alina, care a adus pe lume a doua fetiță a cuplului, Nayla.

Yann nu a simțit oboseală, i-a stat gândul la familia sa, dar a reușit să se concentreze pentru meciurile de la EURO.

Ce face Sommer când nu e pe terenul de fotbal? Cântă la chitară, e fan Keith Richards (Rolling Stones) și Bruce Springsteen, dar își petrece timpul și în bucătărie. "M-am născut într-o familie de gurmanzi și îmi place să-mi petrec mult timp în bucătărie. Cel mai mult îmi place să fac paste", dezvăluia Sommer, pentru ediția elvețiană a Paris Match.

Cotat la doar 6 milioane de euro, portarul Elveției mai are pagini necompletate ale albumului său de la EURO 2020. Urmează Spania în sferturi, iar Vladimir Petkovic știe că are pe cine se poate baza. Și în timpul fazelor în care defensiva clachează, dar și la eventualele lovituri de departajare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: