Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune instituirea controlului strict al prețurilor de către stat

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor vine o propunerea ca prețurile să fie controlate de către instituțiile statului. Asta după ce în Republica Moldova a avut loc un lanț de scumpiri la mai multe produse, inclusiv alimentare. Deputatul PSRM, președintele Comisiei economie, buget și finanțe Petru Burduja, candidat la funcția de deputat pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că de rând cu pandemia și seceta din anul trecut, explozia prețurilor din acest an este o lovitură foarte dureroasă pentru moldoveni.

Foto: evz.ro

În decembrie anul trecut a început maratonul scumpirilor carburanților. În jumătate de an, benzina și motorina s-au scumpit zece ori. Acum șoferii plătesc pentru 1 litru de benzină cu peste 5 lei mai mult decât în noiembrie 2020. Pentru 1 litru de motorină, aproape cu 5 lei mai mult.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna mai 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut, produsele alimentare s-au scumpit cu 5%, iar la mărfurile nealimentare, cu 4,7%. La unele produse alimentare de strictă necesitate, cum ar fi uleiul, prețul a crescut cu aproape 30 la sută.

Scumpirile produselor alimentare continuă, în pofida faptului că acest an în Moldova este unul prielnic pentru agricultură, iar pe piață sunt deja multe legume din roada acestui an, a menționat Petru Burduja.

S-au scumpit esențial medicamentele, la unele din ele prețul s-a dublat.

În sezonul reparațiilor și construcțiilor, au crescut, în mod șocant, și prețurile la materialele de construcție. La unele materiale, în special cele din lemn și fier, prețul este de trei ori mai mare decât anul trecut și continuă să crească săptămânal.

„Nu există nicio familie, niciun cetățean în Moldova care să nu fie afectat de scumpirile din ultima jumătate de an”, a declarat parlamentarul.

Acesta s-a arătat îngrijorat că țara este fără Guvern, instituțiile publice de stat sunt amorfe și neputincioase de a stabiliza situația, pentru că sunt în așteptarea rezultatelor alegerilor.

„În condițiile în care avem un președinte de țară care spune că nu răspunde de nimic, inclusiv de prețuri, când avem un Guvern în demisie din luna decembrie, când avem un Parlament nefuncțional pentru că a fost dizolvat, în țară avem un haos și o situație ideală pentru speculanți, care au început să scumpească totul”, a explicat Petru Burduja.

Deputatul a declarat că modul în care se formează prețurile trebuie supravegheat foarte strict de stat, pentru a evita ca cineva să se îmbogățească și mai mult din contul sărăcirii majorității populației.


Pub