14 țări marchează astăzi Ziua Dunării, fluviul supranumit „marea diagonală a Europei”

Tradițional, pe 29 iunie, marcăm Ziua Dunării, eveniment sărbătorit în cele 14 țări din bazinul fluviului. Dunărea își colectează resursele de apă din regiunile Alpilor, Carpaților și Balcanilor, având o însemnătate economică înaltă, dar și o valoare culturală pentru regiunile traversate.

Foto: turismistoric.ro

Cu cei 2857 km lungime, Dunărea este al doilea fluviu al Europei, după Volga, și al treilea ca importanță economică, după Rin și Volga.

Prima reglementare juridică internațională privind navigarea pe Dunăre poate fi considerată Tratatul de la Belgrad semnat între Austro-Ungaria și Turcia, tratat care permitea austriecilor navigarea pe cursul mediu și inferior al fluviului, aflat pe atunci sub control otoman. 

Actualmente, Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și are afluenți din alte șapte țări. Trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.

Astfel, Ziua Dunării este sărbătoarea care nu doar amintește despre valoarea culturală și comercială a fluviului, dar și atenționează asupra problemelor de mediu și necesitatea de protecției apelor.


Pub