14:26:01 25.04.2024
Stiri

UPDATE, DOC // SIS dezminte acuzațiile; Alianța pentru Unirea Românilor ar putea fi EXCLUSĂ din cursa electorală pentru alegerile din 11 iulie: „SIS-ul este folosit politic pentru a ne scoate din campania electorală”

Actualitate 29.06.2021 16:51 Vizualizări5008 Autor: Ziarul National
UPDATE, DOC // SIS dezminte acuzațiile; Alianța pentru Unirea Românilor ar putea fi EXCLUSĂ din cursa electorală pentru alegerile din 11 iulie: „SIS-ul este folosit politic pentru a ne scoate din campania electorală”


UPDATE // SIS a reacționat la acuzațiile lansate de AUR, afirmând că nu le va comenta.

„În pofida oricăror insinuări, menționăm că SIS nu monitorizează partidele politice, dar corectitudinea acțiunilor acestora în scopul identificării și excluderii oricărei imixtiuni și influențe externe asupra proceselor democratice din R. Moldova. Mai mult ca atât, acțiunile SIS nu se realizează în baza unor indicații, ci în baza cadrului legislativ care reglementeaza activitatea serviciului special. Instituția, în repetate rânduri, a făcut declarații în cadrul cărora și-a reafirmat hotărârea de a-și menține echidistanța și neutralitatea în activitatea de zi cu zi și va rămâne concentrată pe îndeplinirea misiunilor în vederea asigurării securității naționale a R. Moldova. SIS își reiterează apelul de a nu fi atras în zona disputelor cu substrat politic și își menține poziția de a nu comenta declarațiile actorilor politici, în special în plină campanie electorală”, se arată într-o declarație a SIS.





Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar putea fi exclusă din cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, pentru o presupusă „finanțare externă și implicare a străinilor în campania electorală”. Comisia Electorală Centrală (CEC) a expediat un demers la adresa Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru a investiga acest caz. Mai mulți membri ai AUR Moldova protestează în aceste momente în fața SIS și solicită să fie primiți în audiență de directorul instituției, Alexandr Esaulenco.

Potrivit AUR, reprezentanții formațiunii au semnalat anterior în repetate rânduri despre faptul că mai mulți membri, dar și autocarul AUR au fost filați în mod vizibil cu scopul de a fi intimidați, însă atât CEC, SIS, cât și alte instituții au ignorat aceste abuzuri.

„Cu toții am sperat că va fi altfel după alegerile prezidențiale, am constat că nu va fi așa și tocmai de aceea am intrat în această competiție electorală. Aceste documente arată în mod clar că SIS-ul este utilizat în scopuri politice și este subordonat președintelui, care a promis partenerilor occidentali că va respecta principiile statelor democratice și nu se va implica în campania electorală în favoarea unui partid. Demersul CEC-ului în adresa SIS arată implicarea în cursa electorală și suspectăm faptul că se încearcă scoaterea premeditată a AUR din competiția electorală, având în vedere faptul că la momentul de față cifrele arată că vom trece pragul electoral”, au declarat reprezentanții formațiunii.

AUR susține că a sesizat instituțiile internaționale și misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova „cu privire la această imixtiune ilegală în campania electorală”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md