Țările care învață să transforme industriile cu AI și Big Data vor domina secolul XXI: China, prima în cursa 5G

29 Iun. 2021, 17:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2021, 17:01 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Rețelele 5G care gestionează fabrici, depozite, porturi și transport urban pot crește productivitatea de zece ori sau mai mult, cred experții din industrie.

Liderii industriei chineze susțin că mii de aplicații din industria 5G sunt acum instalate, mai ales în etapa pilot, comparativ cu sute în restul lumii. Cursa către a patra revoluție industrială este încă la început, dar China pare să aibă un avans impresionant.

Singurul gigant al telecomunicațiilor, Huawei, construiește aplicații 5G pentru aproape 2.000 de firme de producție chineze și 5.300 de mineri chinezi, potrivit unui director executiv al companiei. Furnizorii de soluții pentru întreprinderi și consultanții din industrie promit câștiguri de productivitate de un ordin de mărime și mai mult cu aplicarea tehnologiei Big Data / Inteligență artificială la producție, asistență medicală, logistică și chiar agricultură.

Ceea ce promotorii săi numesc „Industria 4.0” promite să rezolve marea problemă de politică economică din ultimele trei decenii, și anume productivitatea stagnantă. Țara sau țările care învață să transforme alte industrii cu AI și Big Data vor domina secolul XXI.

Scepticii din industrie, totuși, indică câteva obstacole ridicate înainte ca astfel de câștiguri să poată fi realizate, inclusiv costuri mari de investiții inițiale, războaie între companiile de telecomunicații și companiile de soluții tehnologice, standarde tehnologice fragmentate și incertitudine de reglementare.
Concurenții occidentali ai Huawei au pariat, de asemenea, puternic pe „Industria 4.0”. Producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații Nokia, acum numărul trei în vânzările globale după Huawei și Ericsson, a scris pe site-ul său web:

„Soluțiile critice de comunicații bazate pe wireless privat de calitate industrială oferă posibilități inimaginabile de a alimenta cazurile de utilizare din industria 4.0, de la telecomanda mașinii până la robotică în cloud, automatizarea proceselor, întreținerea predictivă a activelor, vehicule asistate / autonome, monitorizare CCTV și misiune critică push-to-talk și push-to-video – toate pe o singură infrastructură de rețea. ”

Gigantul industrial german Siemens a anunțat pe site-ul său web:

„Compania a stabilit o altă etapă importantă pe calea către Industrial 5G la propriul centru de testare și expoziții auto din Nürnberg, Germania: o rețea privată 5G independentă într-un mediu industrial care se bazează exclusiv pe Prototipuri Siemens. Așteptările sunt ridicate pentru potențialul comunicației wireless 5G pentru aplicații industriale. ”

Alte companii occidentale, inclusiv IBM și Cisco, comercializează soluțiile pentru întreprinderi 5G. Dar concurența occidentală rămâne pe teritoriul dovezii conceptului, în timp ce China implementează în profunzime aplicații de productivitate 5G. Problemele de reglementare, inclusiv alocarea spectrului radio pentru aplicațiile 5G, reprezintă o preocupare majoră pentru potențialii investitori în rețelele 5G.

Estimările investițiilor în sistemele 5G la nivel de întreprindere variază foarte mult, în parte, deoarece multe rețele utilizează acum tehnologie LTE mai veche. Anul trecut, firma globală de consultanță a prezis „că peste 100 de companii din întreaga lume vor începe să testeze implementări private 5G până la sfârșitul anului 2020, investind în mod colectiv câteva sute de milioane de dolari în forță de muncă și echipamente”.

Însă un raport din ianuarie 2019 al firmei de consultanță din Massachusetts, International Data Corporation, a prezis că „veniturile mondiale atribuite vânzărilor de infrastructură privată LTE / 5G vor crește de la 945 milioane dolari în 2019 la 5,7 miliarde dolari în 2024, cu o creștere anuală compusă de 5 ani (CAGR) de 43,4%. Aceasta include cheltuielile agregate pentru RAN [rețele de acces radio], core și tran

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 12:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 12:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

O operațiune de amploare împotriva spălării de bani a fost desfășurată în colaborare de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova și de autoritățile din România, după dezvăluirile din dosarul „S.A. Mioara”. Conform informațiilor furnizate, acest dosar derivă dintr-o însușire istorică a 75,11% din patrimoniul Republicii Moldova, deținut în cadrul societății pe acțiuni „Mioara” din municipiul Bălți.

Acțiunile coordonate au implicat polițiști și procurori din Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) din România, asistați de ofițerii CNA. În cadrul operațiunii, au fost efectuate mai multe percheziții la domiciliile suspecților, iar probe concludente au fost ridicate pentru a fi folosite în urmărirea penală. Mai mult, bunuri în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro au fost sechestrate, inclusiv conturi bancare și proprietăți imobiliare, aflate în jurisdicția României.

Această operațiune face parte dintr-un efort susținut de combatere a spălării de bani și infracțiunilor financiare transfrontaliere și demonstrează importanța cooperării internaționale în lupta împotriva corupției și criminalității organizate.

S.A. Mioara este fabrică de textile de la Bălți unde administrator este Nicolae Culicovschi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău