Japonia – prima ţară din lume care impune instalarea unor cutii negre pe toate maşinile noi vândute

Ministerul Transporturilor din Japonia a introdus o nouă cerință obligatorie pentru producătorii auto care îşi comercializează produsele cu roţi pe teritoriul ţării. Legea impune ca toate mașinile noi produse din iulie 2022 să fie echipate cu un EDR (event data recorder).

Acest dispozitiv, analogic unei cutii negre dintr-un avion, va înregistra inclusiv date privind poziția pedalelor de acceleraţie şi frânare, ceea ce va ajuta foarte mult la investigarea cauzelor producerii unui accident rutier!

Potrivit Kyodo News, introducerea noii cerinţe se datorează faptului că uneori, chiar și o expertiză profesională, nu poate răspunde cu exactitate la întrebarea dacă o acceleraţie înainte de accident a fost o defecțiune a mașinii sau o greșeală a șoferului? Guvernul nipon a decis că instalarea unui EDR va ajuta la clarificarea exactă a circumstanțelor producerii accidentelor.

Astfel spus, Japonia va fi prima țară din lume care va obliga producătorii auto să echipeze mașinile cu cutii negre. Pe lângă poziția pedalelor, dispozitivul va reţine, de asemenea, informaţii despre cuplarea sau evitarea cuplării centurii de siguranţă, dacă sistemul automat de frânare este activat în situații de urgență și despre acceleraţii (cât de des se fac, până la ce viteză, etc). Toate aceste date vor fi înregistrate cu o rată de două ori pe secundă.

Inovația se datorează, printre altele, faptului că persoanele în vârstă din Japoania confundă adesea pedalele, iar vârsta medie a unui șofer local este în continuă creștere. Special pentru a combate această problemă există deja diverse soluţii/sisteme.

De exemplu, din 2012 pe modelele Toyota se instalează un Intelligent Clearance Sonar (ICS) care nu permite mașinii să se mişte deloc nicicum într-o parcare sau în trafic, dacă în preajmă există un obstacol şi conducătorul auto continuă să apese acceleratorul. Iar în 2020 Toyota a lansat funcţia Acceleration Suppression Function (ASF), una care ştie să recunoască apăsarea eronată a acceleratorului chiar și în acele cazuri în care nu există obstacole în apropiere.

Vezi şi: Japonia a înregistrat în 2020 cel mai mic număr de decese în accidente rutiere din 1948, de când se duce statistica

Vezi şi: Japonia – prima ţară din lume în care devine obligatoriu senzorul de lumină pentru toate maşinile noi

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/