Edilul de Căușeni, Donțu, riscă să își piardă mandatul pentru niște construcții ilegale

Ilie Gulca
29/06/2021
Anatol Donțu, primar de Căușeni. Foto: Facebook.com

Primarul de Căușeni, Anatol Donțu, riscă amendă de până la 10.000 de lei sau chiar să își piardă mandatul din cauza că nu a satisfăcut o reclamație scrisă pe numele tatălui său. Un consilier local l-a acuzat pe tatăl primarului că a extins ilegal suprafața unei construcții și pentru că a executat ilegal niște construcții. 

Mai exact, în septembrie 2020, Primăria orașului Căușeni a înregistrat o petiție semnată de un consilier local în care se semnala despre pretinse nereguli admise de către tatăl primarului la amenajarea construcțiilor pe terenul proprietate publică din orașul Căușeni.

Ajunsă pe masa primarului, acesta a repartizat petiția pentru soluționare Aparatului Primăriei, fără să declare la Autoritatea Națională de Integritate despre situația de conflict de interese în care se afla față de subiectul vizat și fără să aștepte o soluție în acest sens. Ulterior, procedura de examinare a petiției a fost finalizată prin emiterea unui răspuns semnat de către primar.

Astfel, inspectorul de integritate a precizat că primarul Donțu a soluționat o petiție ce viza, pe de o parte, bunuri imobile care i-au aparținut anterior și care au fost transmise prin donație în proprietatea tatălui.

De partea cealaltă, primarul susține că a remis petiția pentru soluționare viceprimarului orașului, arhitectului-șef și specialistului pentru reglementarea regimului proprietății funciare. El a spus că, după ce a primit o altă reclamație din partea aceluiași consilier, a solicitat intervenția Autorității Naționale de Integritate.

Inspectorul de integritate consideră primarul vinovat pentru că nu a comunicat el însuși conflictul de interese, despre acest fapt aflându-se abia după petiția consilierului local.

Conform Legii privind administrația publică locală, primarul constată încălcările legislației comise de persoane fizice și juridice în teritoriul administrat, ia măsuri pentru înlăturarea acestora și, după caz, sesizează organele de drept.      

Prin urmare, fiind identificat interesul personal pe care l-a avut primarul la examinarea și soluționarea acestei petiții. În acest caz, inspectorul de integritate a pornit o cauză contravențională pentru nedeclararea și nesoluționarea conflictului de interese de către primarul de Căușeni.

Ilie Gulca
29/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii