image
Sursa foto: Getty Images

Singurul om de știință străin care a lucrat în laboratorul din Wuhan, dezvăluiri în premieră

Danielle Anderson a lucrat în laboratorul din Wuhan cu doar câteva săptămâni înainte de apariția primelor cazuri de Covid-19 în centrul Chinei. Cu toate acestea, virologul australian încă se întreabă ce i-a scăpat și ce s-ar fi putut întâmpla acolo astfel încât să fie generată pandemia de coronavirus.

Expert în virusuri transmise de lilieci, Anderson este singurul om de știință străin care a efectuat cercetări la laboratorul BSL-4 al Institutului de Virologie Wuhan. Cea mai recentă cercetare a sa s-a încheiat în noiembrie 2019, oferindu-i lui Anderson o perspectivă aparte asupra locului care ar fi provocat cea mai gravă pandemie.

Speculațiile privind scurgerea virusului din laboratorul din Wuhan au făcut înconjurul lumii. Adevărurile spuse pe jumătate și informațiile distorsionate au ascuns activitățile reale ale laboratorului, care erau mai obișnuite decât modul în care au fost prezentate în mass-media, spune Anderson.

„Nu este plictisitor, dar a fost un laborator obișnuit care a funcționat în același mod ca orice alt laborator cu conținut ridicat de cercetări. Ceea ce spun oamenii nu este chiar așa în realitate“, a spus Anderson.

Anderson se afla în Wuhan când experții cred că SARS-CoV-2 a început să se răspândească. Vizitele zilnice pentru o perioadă la sfârșitul anului 2019 au pus-o în legătură cu alți experți care lucrau la centrul de cercetare de 65 de ani.

Danielle Anderson spune că în laboratorul din Wuhan sunt folosiți dezinfectanți speciali, fiind folosită o metodă personalizată de fabricare și monitorizare a acestora, un sistem despre care aceasta spune că a inspirat-o să îl introducă în propriul laborator.

Pe parcursul cercetărilor, ea a ținut legătura, cu ajutorul unei căști, cu colegii aflați la centrul de comandă al laboratorului, astfel încât să existe vigilență și o comunicare constantă.

Cu toate acestea, administrația Trump, în 2020, acuza că virusul a scăpat de la sediul din Wuhan deoarece ceva nu a funcționat la institut.

Nu este imposibil ca virusul să se fi scurs din laboratorul din Wuhan, spune virologul. Anderson înțelege că se poate întâmpla ca un agent patogen să scape dintr-un laborator. De altfel, dacă i s-ar prezenta dovezi că un astfel de accident a generat Covid-19, Anderson „ar putea înțelege cum s-ar fi putut întâmpla lucrurile“, a spus ea. „Nu sunt suficient de naivă pentru a spune că susțin absolut acest lucru (că nu s-a scurs din laborator virusul – n.r.).“

Și totuși, ea crede în continuare că cel mai probabil virusul provine dintr-o sursă naturală și spune că nu este surprinsă că nu au găsit încă liliacul responsabil pentru ultima pandemie, transmite Aleph News.

Institutul de virologie de la Wuhan este prea mare încât Anderson să fi știut cu ce se ocupa fiecare cercetător la sfârșitul anului 2019, spune ea. Omul de știință este convins că niciun virus nu a fost creat intenționat pentru a infecta oamenii și a fost eliberat în mod deliberat – una dintre cele mai deranjante teorii care a apărut cu privire la originile pandemiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: