Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ AUR a atacat cu…

DOC AUR a atacat cu recurs la CSJ decizia Curții de Apel prin care a fost respinsă cererea de modificare a hotărârii CEC privind deschiderea a 150 de secții de vot în diasporă

Reprezentanții Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au atacat cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia Curții de Apel Chișinău prin care a fost respinsă cererea celor de la AUR privind modificarea hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 23 iunie prin care s-a decis deschiderea a 150 de secții de vot în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Despre asta a anunțat luni, 28 iunie, Dorin Chirtoacă, candidat la funcția de deputat pe listele AUR, tot el și reprezentant al AUR la acest proces, care, într-o postare făcută pe Facebook, a atașat documentele remise către CSJ.

Duminică, 28 iunie, de la ora 13.00, a fost programată prima ședință de judecată în procesul în care partidul „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR) cerea modificarea hotărârii Comisiei Electorale Centrale din 23 iunie curent prin care s-a decis ca în diasporă să fie deschise 150 de secții de vot. După aproape două ore de la începutul ședinței, instanța a decis să respingă cererea, astfel că hotărârea Comisiei rămâne în vigoare.

Curtea de Apel Chișinău a respins cererea depusă de AUR, prin care se cerea modificarea hotărârii CEC privind deschiderea a 150 de secții de vot în diasporă

„AUR a contestat hotărârea CEC de a deschide 150 de secții de vot în diasporă, deoarece decizia este ilegală, 150 este mai puțin decât 190, ori instanțele deja au stabilit că nu pot fi mai puțin de 190 de secții. E un abuz de putere ceea ce face CEC”, a declarat anterior pentru Ziarul de Gardă candidatul AUR la funcția de deputat Dorin Chirtoacă. AUR este singurul concurent electoral care a contestat hotărârea CEC în instanță. Anterior, mai multe partide au cerut instanței să anuleze sau modifice hotărârile CEC prin care în diasporă au fost deschise 139, iar ulterior, 146 de secții de vot.

La 23 iunie curent, după două săptămâni de procese în instanțele de judecată și după opt ore de consultări între membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), CEC a majorat cu patru numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în diaspora la alegerile parlamentare. Mai exact, CEC a emis o hotărâre prin care a anunțat că în străinătat vor fi constituite 150 de secții, dar nu 190, cum se cerea anterior.

Joi, 24 iunie, AUR, care anterior, alături de alte partide politice, a atacat hotărârea CEC cu privire la deschiderea a 146 de secții de vot în diasporă, cerând că fie organizate mai multe secții, a atacat la Curtea de Apel Chișinău și hotărârea CEC din 23 iunie, prin care s-a decis organizarea a 150 de secții de vot în străinătate.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Dorin Cimil, președintele CEC, ne-a comunicat anterior că indiferent de cererea de chemare în judecată a AUR, autoritățile competente continuă pregătirile pentru funcționarea a 150 secții de votare peste hotarele R. Moldova pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Indiferent de cererea de chemare în judecată a AUR se continuă lucrul pentru funcționarea a 150 secții de votare peste hotare. În ziua de luni planificăm să transmitem către MAEIE toate cele necesare din punct de vedere al dotării electorale pentru expediere”, ne-a comunicat Dorin Cimil.

Dosarul secțiilor de vot în diasporă nr. 2. Au sau nu loc pregătirile pentru deschiderea celor 150 de secții de vot, după cererea de chemare în judecată depusă de AUR? Precizările președintelui CEC