Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cancelarul german își menține poziția…

Cancelarul german își menține poziția organizării unui summit UE-Rusia, în ciuda obiecţiilor

Negocierile Uniunii Europene cu Rusia ar fi utile pentru o serie de aspecte, nu în ultimul rând pentru a-i spune direct președintelui rus Vladimir Putin că atacurile cibernetice nu sunt o bază pentru o relație productivă, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel. Liderii UE au căzut de acord asupra unui „dialog” cu Rusia, însă nu și asupra formatului în care vor avea loc discuțiile, scrie Reuters.

„Aici, cred că este mai bine nu numai să vorbim între noi, ci și să-l confruntăm pe președintele rus cu aceste lucruri și să spunem„ pe o astfel de bază nu poate avea loc o cooperare fructuoasă”, a spus Merkel parlamentarilor germani și francezi.

Liderii Uniunii Europene au respins vineri propunerea franco-germană de a organiza un summit cu Rusia după ce Polonia și țările baltice au declarat că va trimite mesajul greșit pe măsură ce legăturile est-vest se vor deteriora.

„Relația dintre Rusia și Uniunea Europeană nu este într-adevăr bună în acest moment, dar chiar și în timpul Războiului Rece, oamenii au vorbit între ei, așa că cred că tăcerea nu este propice rezolvării problemelor”, a spus Merkel.

Merkel a adăugat însă că liderii UE au identificat probleme pe care au convenit că vor să le abordeze cu Rusia și au însărcinat oficialii să analizeze formatele și condițiile în care discuțiile cu Moscova ar putea continua.

„Asta înseamnă că am făcut un pas înainte, dar încă nu ne-am atins scopul”, a menționat Merkel.

Dincolo de preocupările UE cu privire la influența Rusiei în Belarus și Ucraina, Merkel a enumerat dezarmarea și viitorul Siriei și Libiei drept aspecte în care blocul ar putea „ridica în cadrul discuțiilor cu președintele rus”.