Hotelul Național poate fi demolat. Sau poate deveni monument de arhitectură? Explicăm

Clădirea Hotelului Național a lăsat un viceprimar fără atribuții, deocamdată, și a făcut ca primarul Ion Ceban și viceprimarul Victor Chironda să se atace reciproc prin conferințe de presă. Mai nou, pentru a preveni demolarea clădirii, Victor Chironda cere ca hotelul să fie inclus în lista monumentelor de arhitectură.

Ce s-a întâmplat

Într-un material pe moldova.org de acum două săptămâni, puteți citi mai multe despre istoria hotelului și începuturile conflictului din primărie.

Pe scurt – Victor Chironda a acuzat-o pe arhitecta-șefă Svetlana Dogotaru și pe viceprimarul Ilie Ceban că ar fi semnat în locul acestuia, cât se afla în concediu, autorizația de demolare a hotelului Național. Însă, o hotărâre în acest sens nu poate fi luată fără aprobarea Consiliului Municipal a unui Plan Urbanistic Zonal pentru zona hotelului.

Planul, în trei variante posibile, încă nu este aprobat. Însă, potrivit legii, proprietarul hotelului, compania Alfa Engineering, poate începe procedura de demolare. Svetlana Dogotaru spune că solicitarea și obligarea dezvoltatorului să prezinte un PUZ aprobat înainte de demolare este o încălcare a legii. Victor Chironda trimite totuși un demers către CNA, solicitând să fie investigat aspectul de corupție în toată această poveste. Între timp, Ion Ceban, revenit dintr-o vizită la Buzău, susține o conferință de presă în care îl acuză pe Victor Chironda că ar fi tergiversat mai multe proiecte, strategii și planuri și anunță că a format o Comisie ce va investiga cauza lipsei nemotivate de la lucru a lui Chironda.

Între timp, urbanistul Chironda, fără urbanism

Pe 21 iunie, Chironda anunța că deja a fost semnat demersul de demolare a Hotelului Național.

„Funcționarii de la direcția arhitectură au înregistrat autorizația în baza de date cu o dată din urmă (4 iunie), deși marți, 15 iunie, vicedirectorul direcției mi-a confirmat că dosarul se afla pe masa doamnei Dogotaru.”

La câteva zile după aceasta, este semnată o dispoziție de la primărie, prin care lui Chironda i se iau toate atribuțiile, iar acesta rămâne responsabil doar de petiționare și corespondența instituției. Respectiv, din acel moment, toate atribuțiile delegate lui i s-au transferat viceprimarului Ilie Ceban, care anterior coordona doar domeniul juridic al primăriei.

Dispozitie atributii Vicepr… by Victor Chironda

Ce urmează?

Cel mai probabil, deoarece hotărârea de demolare este semnată, antreprenorul Alfa Engeneering ar trebui să înceapă deja lucrările. Asta în cazul în care această autorizație nu este contestată în judecată, lucru pe care Victor Chironda deja a anunțat că l-a făcut.

Acesta a spus că a contestat autorizația la Cancelaria de Stat, că va iniția consultări publice cu locatarii din zonă și că va solicita o expertiză tehnică independentă a clădirii și a proiectului de desființare.

Între timp, Chironda a inițiat o petiție prin care cere ca Ministerul Culturii să declare clădirea drept monument de arhitectură. „Astăzi cunoaștem că poate fi demolat în orice moment, iar în locul acestuia ar putea fi construit un complex multifuncțional: parcare subterană, complex comercial și apartamente. Arhitecții și urbaniștii și-au exprimat de nenumărate ori dezacordul în ceea ce privește demolarea clădirii și de nenumărate ori au punctat de ce acest imobil trebuie păstrat”, se menționează în textul petiției.

Totuși, este cale lungă și birocratică pentru ca această clădire să devină un monument istoric. Pe lângă demers și petiție, Institutul Patrimoniului Cultural pe lângă Academia de Științe a Moldovei trebuie să facă și să depună și o notă istorică la Consiliul Național al Monumentelor de pe lângă Ministerul Educației.

„Dacă sunt argumente suficiente de la arhitecți specializați în istoria arhitecturii, prin care să ne spună și să confirme valoarea istorică și arhitecturală a acestui obiectiv din perioada epocii socialiste, atunci da, acesta poate fi introdus în listă.”

Respectiv, acesta spune că există precedente prin care unele clădiri construite în perioada sovietică au primit statut protejat. „Pentru circ, de exemplu, tot s-a venit cu inițiativa de a i se aproba statutul de obiectiv protejat”, a menționat Ion Ștefăniță, director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. 

.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.