Linkuri accesibilitate

Două mere-ntr-o basma


Minutul electoral: Două mere-ntr-o basma
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00

Minutl electoral: Două mere-ntr-o basma

Două mere-ntr-o basma

Când mai să cred că fruntașii competiției pentru titlul de cel mai tupeist concurent electoral au irosit toate trucurile propagandistice și clasamentul e de neclintit, un cap de listă electorală declară cu aroganța cât turnul de televiziune Ostankino că va fi, de departe, cel mai bun premier din istoria Republicii Moldova.

Două mere-ntr-o basma
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Link direct

Promisiunea, probabil, le extaziază pe majoretele din galeria sa, care l-au însoțit la toate ședințele de judecată. Eu însă, în virtutea meseriei, caut să drămuiesc argumentarea ce-l califică, zice el, fără drept de tăgadă. Meritul de a fi putred de bogat e argumentul forte. Nu mă pricep la audit și apelez la un fost vicepremier, care recurge la bancul răsuflat cu milionarul care mărturisea că tata i-a dat un măr, pe care el l-a tăiat în patru și a vândut fiecare pătrime, iar din banii câștigați a cumpărat alte două mere pe care le-a tăiat în patru... și tot așa, până a murit tata și i-a lăsat moștenire conturile bancare. Milionarul care se vede premier a profitat de condițiile de debandadă și corupție generalizată și, cu banii moșteniți, a procurat îngăduința factorilor decizionali, care i-au cedat cu mărinimie altruistă trei metri pătrați de frontieră de stat. Cum să nu fii după asta biznisman de succes și cum să nu jinduiești o vacă tot mai mare?

Coadă kilometrică la al treilea maraton de vaccinare la Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00

Dacă ar fi după mine, titlul de tupeist al campaniei parlamentare l-ar merita, totuși, fostul președinte socialist, pentru cea mai recentă descindere la maratonul vaccinării, unde a declarat în fața publicului, pentru camerele de luat vederi, că se va vaccina doar atunci când poporul va fi în siguranță. Căpitan de Titanic, nu alta!

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG