Ultimul cuvânt al ziarului „Cuvîntul” de la Rezina

Cornelia Cozonac
28/06/2021
CIJM

Publicația „Cuvîntul” de la Rezina își sistează activitatea, după un sfert de secol de jurnalism combativ în raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești. Anunțul a fost făcut pe pagina de web a publicației de către redactorul Anton Zabelinschi, cel care a preluat conducerea ziarului după decesul directorului publicației, ziaristul Tudor Iașcenco. Centrul de Investigații Jurnalistice a avut o colaborare de aproape două decenii cu echipa ziarului, realizând anchete cu impact în regiune.  

„Dragi prieteni, stimați cititori, iată că ne-am apropiat cu pași rapizi spre ultima ediție a ziarului CUVÂNTUL. A ziarului care a dăinuit 25 de ani, a ziarului care a informat, a ajutat și a contribuit în mod deosebit la demascarea falsurilor și luptei contra corupției. Zilnic primesc zeci de mesaje de genul ”De ce se închide ziarul?” ”Cum rămâne cu informarea cetățenilor din acest teritoriu?” ”A decedat Iașcenco, moare și ziarul?” Asemenea mesaje primesc toţi colaboratorii redacţiei. Astfel, în lumina ultimelor evenimente, dar și pentru a evita multe discuții inutile în acest sens pe viitor, aș vrea să fac câteva precizări. Închiderea ziarului a fost planificată din timp, acest lucru trebuia să se întâmple, doar că domnul Tudor Iașcenco nu a reușit să-și ducă misiunea mai departe, ceea ce ne-a rugat pe noi, întreaga echipă CUVÂNTUL să o facem. Ultima sa doleanță a fost să continuăm varianta print până pe 1 iulie, să finisăm proiectele în care suntem angajaţi, iar apoi să sistăm activitatea. Astfel, cum 25 de ani întreaga redacție și-a ascultat liderul, exact așa o face și acum”, se menționează în mesajul publicat pe pagina web. . 

„25 de ani am fost independenți politic, echidistanți și nu am rămas influențați de nici o culoare politică, exact așa plecăm și acum, după 25 de ani de activitate ne retragem destoinic, cu capul sus, independenți, așa cum ne-ați cunoscut, dragi cititori, 25 de ani. 

Într-un mod deosebit vreau să mulțumesc fiecărui cititor în parte, pentru fiecare abonament, fiecare mesaj de susținere, pentru fiecare luptă care a fost dusă împreună cu noi, pentru așteptarea ziarului săptămânal la poartă, pentru accesări pe site-ul nostru, pentru fiecare comentariu, reacție, sugestie. Cu toții ați făcut un lucru enorm de mare, ați făcut ca Ziarul CUVÂNTUL să existe 25 de ani, 25 de ani frumoși și plini de realizări. 

Reușim să plecăm cu o redacție plină de Diplome şi premii, de momente frumoase petrecute cu întreaga echipă, dar și mai complicate uneori, însă tot împreună. Site-ul nostru va activa în continuare, toate materialele postate de-a lungul timpului au fost, sunt și vor fi disponibile pe site, care va fi actualizat cu informații noi. 

Au fost 25 de ani frumosi, și totul datorită vouă, dragi cititori și stimată echipă CUVÂNTUL. Ne spunem la revedere, dar nu ne luăm rămas bun”, mai scrie Anton Zabelinschi. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a avut o colaborare de aproape două decenii cu echipa ziarului Cuvintul și cu Tudor iașcenco, în mod special, care era și membru al echipei noastre și cu care am realizat de-a lungul timpul investigații cu impact în regiune și care au deconspirat scheme de corupție, falsul, abuzuri admise de mai marii raioanului.  

În 2003, după ce deconspirasem împreună cu Tudor Iașcenco scheme de delapidare a banilor publici de către fostul primar Mihail Cuț, la alegerile locale, orășenii din Rezina lipeau pe garduri și stâlpi pagini din ziar cu ancheta noastra. În felul acesta i-au acordat vot de neîncredere fostului primar Cuț, care voia să mai obțină un mandat de primar, chiar dacă acesta era mebru al Partidului Comuniștilor, aflat atunci la guvernare. 

Cuț însă nu s-a lăsat bătut și a acționat în judecată publicația Cuvîntul, dar și pe noi, autorii. Am umblat un an prin instanțe ca să obținem câștig de cauză până la Curtea Supremă de Justiție.

Am fost alături de Tudor Iașcenco în lupta sa contra delapidărilor din banul public la conducerea consiliului raional Rezina, primăriei localității. Am lucrat împreună la zeci de anchete. El, Tudor Iașcenco și echipa sa, le stateau ca un spin celor care voiam să delapideze banul public, pentru că de ochii lor nu scăpa aproape nimic. Centrul de Investigații Jurnalistice a fost alături de echipa „Cuvîntul” și atunci când poliția raională a sechestrat tirajul ziarului. CIJM a acordat asistența juridică și a obținut câștig de cauză în câteva procese inițiate pe acest caz, reușind să constate abuzurile comise de oamenii legii și să afle până la urma de unde a venit comanda de a sechestra tirajul ziarului și de a-i reduce pe tăcere pe ziariștii de la „Cuvîntul”.            

Cornelia Cozonac
28/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii