/VIDEO/ Peste o sută de persoane au depus plângeri și cer să fie audiate, după reținerea lui Demcenco

27 iunie 2021, ora 21:13

După reținerea lui Serghei Demcenco, cel care a fost adjunct la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, dar și transferarea unui deținut, cu statut de „hoț în lege”, alias Makena, peste o sută de persoane au depus plângeri și cer să fie audiate. Printre acestea se numără și cei care asigurau subcultura criminală. Dezvăluirile au fost făcute de șeful procuraturii pentru combaterea criminalității organizate, Ion Caracuian. Potrivit acestuia, oamenilor nu le mai este frică și aleg să facă mărturii împotriva celor doi.

Potrivit procurorilor, dosarul legat de ilegalitățile din sistemul penitenciar este unul voluminos, iar ancheta încă se află la etapa de urmărire penală, fiind nevoie de multă muncă pentru a finaliza cercetările. După ce Serghei Demcenco a fost plasat în arest și, implicit, înlăturat din funcția de șef-adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, în jur de o sută persoane, inclusiv angajați din sistem, au venit cu solicitări de a depune mărturii contra acestuia. Pe parcursul urmăririi penale, procurorii de la cauze speciale vor să afle de ce în sistemul penitenciar este păstrată infrastructura criminală, de ce sunt umiliți unii deținuți și de ce aceste ilegalități erau acoperite de persoane din administrație.

„Nu numai. Și a celor care asigurau subcultura criminală și a celor care în mod tacit permiteau să fie păstrată această subcultură criminală în sistemul penitenciar. Autoritatea care este responsabilă de tot ceea ce se întâmplă în penitenciare este ANP. Demcenco ocupa funcția de director adjunct, avem un șef de penitenciar în arest, avem alți angajați ai sistemului penitenciar cu statut de bănuit/învinuit.”

Serghei Demcenco a fost reținut preventiv la mijlocul lunii februarie, fiind învinuit de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal specializat în sustragerea banilor de pe carduri bancare. La prima sa înfățișare în fața instanței, acesta a negat orice implicare.

Ulterior, magistrații au emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui. Ajuns după gratii, el a fost plasat în celula în care a stat fostul premier, Vlad Filat. Mai apoi, măsura a fost schimbată în arest la domiciliu. Un alt nume sonor implicat în dosarul privind abuzul de serviciu în interesul unei organizații criminale este și Vladimir Moscalciuc, pretinsul hoț în lege, alias Makena.

Vladimir Moscalciuc este liderul organizației criminale cu același nume, grupare din care fac parte numeroși actuali și foști deținuți, toți supunându-se lui. În urma acțiunilor de urmărire penale, el a fost transferat din Penitenciarul nr. 15 de la Cricova în izolatorul Centrului Național Anticorupție. A fost reținut atunci și plasat în izolatorul centrului și directorul interimar al penitenciarului numărul 15 Cricova, Victor Munteanu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram