/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Fostul director al liceului „Lucian Blaga”, despre demiterea sa: „Cred că a fost o înțelegere dintre Chișinău și Tiraspol”

missing
27 iunie 2021, ora 21:42

Demisia directorului liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol ar fi o înțelegere dintre autoritățile de la Chișinău cu cele din stânga Nistrului. O spune Ion Iovcev, potrivit căruia, aceasta ar fi începutul sfârșitului pentru învățământul în limba română din regiunea transnistreană. Într-un interviu pentru TV8, Iovcev se arată revoltat de cele întâmplate și califică demisia sa drept o trădare.

„Eu cred că a fost o înțelegere dintre Chișinău și Tiraspol și Chișinăul i-a făcut un cadou Tiraspolului înainte de alegerile din 11 iulie.  Au pierdut două procese la Înalta Curte de la Strasbourg pentru drepturile omului unde este condamnată Rusia și ultimul proces pe care l-au pierdut este Iovcev și alții”

Directorul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol susține că a fost anunțat despre demisia sa la telefon, iar motivul invocat de către Ministerul Educației de la Chișinău ar fi vârsta de pensionare pe care o are Ion Iovcev. El povestește că era firesc să plece din funcție la un moment dat, mai ales din cauza vârstei pe care o are, însă nu în așa mod. Iovcev s-a arătat revoltat de acest fapt și consideră eliberarea subită din funcție drept o trădare.

„ Se putea de făcut cu totul altfel. Puteau să mă cheme să îmi spună că iată vă dăm la dispoziție timp ca să terminați toate lucrurile pe care le aveți de făcut, reparație în liceu, serbare de absolvire, iar între timp noi vom face concurs. Doamna ministru a procedat în tocmai cu așa-numita ministră a Educației din Tiraspol care în 1994, tot așa, în câteva minute m-a destituit din post de director.”

Ion Iovcev mai spune că în aproape 30 de ani cât a ocupat această funcție a fost ținta mai multor provocări din partea autorităților neconstituționale din stânga Nistrului pe care le-a înfruntat, iar demisia sa ar însemna începutul sfârșitului pentru învățământul cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

„Liceul Lucian Blaga este un simbol al rezistenței noastre naționale, a luptei noastre pentru limbă, pentru istorie, pentru demnitate, pentru neam”.

Iovcev mai spune că va continua să lupte pentru drepturile oamenilor din regiunea transnistreană. După ce a fost demis din funcție, el a fost contactat de către europarlamentarul Eugen Tomac care i-a propus funcția de consilier în Parlamentul European, ofertă pe care a acceptat-o imediat.

 „Ca angajat al Parlamentului European voi putea apăra mai departe drepturile românilor din stânga Nistrului, drepturile acestor liceeni, acestor instituții și cum am fost activ așa și voi rămâne. Voi face ca elevii noștri, părinții, profesorii să aibă acces la studii în limba română.”

Ministerul Educației de la Chișinău nu a comentat aceste acuzații. Serviciul de presă a instituției ne-a îndemnat să expediem o solicitare oficială la care vor reveni cu un răspuns. Ion Iovcev, directorul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol a fost demis printr-un ordin al Ministerul Educației, pe data de 22 iunie, după aproape 30 de ani cât a ocupat această funcție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram