image
Sursa foto: jurnal.md

DOC: Prezentarea Raportului Comisiei „Laundromat”, blocată; Ce „găselniță” au invocat deputații PSRM, „Șor” și Pro Moldova

Prezentarea raportului final al Comisiei parlamentare de anchetă pe subiectul Laundromat, aflat pe ultima sută de metri, a fost blocată de patru deputați, membri ai partidelor PSRM, partidul „Șor” și Pro Moldova.

Denis Ulanov, Bogdan Țârdea, Alexandru Suhodulski și Vladimir Cebotari au propus audierea lui Veaceslav Platon, Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatâi în cadrul unor ședințe închise. Președinta Comisiei, Inga Grigoriu și Dumitru Alaiba au votat împotrivă, specificând că aceștia de fapt ar trebui să se prezinte la Procuratură.

Comisia s-a întrunit pe 17 iunie, curent, pentru a aproba Raportul și Hotărârea privind raportul Comisiei parlamentare de anchetă.

Potrivit procesului verbal al ședinței, obținut de redacția noastră, inițial Bogdan Țârdea a insistat să fie audiat Veaceslav Platon. Acesta a fost susținut de Vladimir Cebotari care a menționat că a fost abordat în scris și de avocatul acestuia. „Chiar mi-aș dori să-l aud din curiozitate și nu doar”.

Bogdan Țârdea s-a arătat deranjat că există „anumite personalități”, care au participat la operațiunea de Laundromat, dar n-au fost audiate:, „Sunt anumite personalități, că-i dl.Usatâi, că-i dl.Platon, mai puțin contează, dar ele există”. Totodată el s-a arătat deranjat că 2,5 pagini din concluziile Raportului îi sunt „dedicate” procurorului general Alexandru Stoianoglo.

Eu am rămas șocat, dna Grigoriu că, la urmă, patru pagini de concluzii, din ele 2,5 pagini sunt consacrate dlui Stoianoglo. Eu în general chiar am rămas șocat. Ce-i cu acest domn Stoianoglo, dlui este beneficiarul Laundromatului, dlui este autorul schemei Laundromatului, dlui a dus personal modificări în cîmpul legislativ, care au perturbat într-atît modul de funcționare a sistemului judecătoresc, a perturbat/influențat tranzacțiile care s-au dus între anumite state, între anumite bănci și anumiți actori economici pe care trebuie încă să le demonstrăm vinovăția sau implicarea, sau nu știu ce? Dlui a fost un Președinte de Comisie, care a acceptat un amendament venit de la Directorul CNA – V.Chetraru, dar dl.Chetraru a acceptat amendamentul la rîndul său de la dl.Gofman”, a menționat Bogdan Țârdea.

Președinta Comisiei, Inga Grigoriu a specificat că membrii Comisiei au primit patru răspunsuri, de la patru instituții: de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, de la Serviciul de Informații și Securitate, de la Procuratura Generală și Serviciul Interpol (Oficiul Chișinău, MAI) care se referă la patru persoane care au statut în acest dosar sau asupra lor în RM s-au petrecut anumite investigații. În cazul acesta, Comisia trebuie să-i invite pe toți , inclusiv pe Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.

Sunteți juriști de profesie, credeți că noi suntem acea instituție care să vorbim cu acești oameni? Acești oameni trebuie să se prezinte la Procuratură”, a opinat președinta Comisiei.

Până la urmă majoritatea membrilor Comisiei, deputați PSRM, Partidul Șor și Pro Moldova au votat „pentru” audierea lui Veaceslav Platon, Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatâi în cadrul unor ședințe închise. Președința Comisiei, Inga Grigoriu și Dumitru Alaiba au votat „împotriva”.

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, a menționat ulterior că „Raportul Comisiei parlamentare de anchetă pe subiectul Laundromat aflat pe ultima sută de metri este blocat de grupările politico-criminale Platon-Dodon-Plahotniuc-Șor. „Ребята поработали на славу. Слава очень доволен” („Băieții au lucrat pentru Slava, iar Slava este foarte satisfăcut” n.red), a comentat Slusari.

Procesul-verbal al ședinției Comisiei de anchetă, care s-a desfășurat la 17 iunie, curent, poate fi citit mai jos:.

jurnal.md doc by Jurnal.md on Scribd

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020 prin Hotărâre a Parlamentului.

Termenul de activitate a acesteia a expirat pe 28 martie 2021. Deoarece apăruseră noi circumstanțe ce urmau a fi elucidate, termenul ei de activitate a fost extins cu 45 de zile.

Din cadrul ”Comisiei Laundromat” fac parte deputați din toate fracțiunile parlamentare: Inga Grigoriu (președinta Comisiei), Alexandr Suhodolski (vicepreședinte al Comisiei), Dumitru Alaiba (secretarul Comisiei) și Vladimir Cebotari (membri).

Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: