image
Sursa foto: Jurnal.md

Promo-Lex își propune să acopere cu observatori 60 din secțiile de votare din străinătate

Asociația Promo-LEX are acreditați până acum 48 de observatori în străinătate, dar mizează pe acoperirea a 60 de secții de votare la alegerile din 11 iulie. Contactat de IPN, Nicolae Panfil, șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, a declarat că secțiile de votare peste hotare sunt observate de Promo-LEX din 2014, constant la alegerile parlamentare și prezidențiale.

La acest scrutin, Promo-LEX și-a propus să acopere 60 de secții de votare, ceea ce ar însemna cam 40% din secțiile de peste hotare. Acum sunt recrutați 53 de observatori, dar Asociația este în continuare în căutare de observatori în țări ca: Federația Rusă, Franța, Italia, Germania, Marea Britanie, Spania și SUA. Nicolae Panfil a îndemnat conaționalii din diasporă să aplice pentru a deveni observatori Promo-LEX.

Anul acesta se mizează pe cetățenii de peste hotare, având în vedere contextul pandemic, comparativ cu anii precedenți când observatorii se deplasau în străinătate. Potrivit lui Nicolae Panfil, Misiunea a insistat să acopere acele secții de votare unde masiv au votat cetățenii la precedentele scrutine, unde s-au terminat buletine, unde au fost cozi lungi.

Cei care vor să devină observatori Promo-LEX nu trebuie să facă parte din partide, trebuie să aibă 18 ani împliniți și mai mult, să fie disponibili să lucreze toată ziua de duminică (de la 6.30 și până la finalizarea procesului de numărare și totalizare a voturilor).

Pe parcursul zilei alegerilor, observatorii vor monitoriza toate procedurile electorale care au loc în secțiile de votare, dar și în jurul acestora, vor raporta cele observate echipei centrale a misiunii, iar la finalul zilei au obligația de a rămâne după ora 21.00 în secțiile de votare și de a asista la procedura de numărare a voturilor. După încheierea procedurii de numărare, aceștia urmează să primească de la președintele secției de votare un exemplar al procesului verbal. Datele privind rezultatele votării fiind transmise de îndată către echipa centrală a misiunii. După ce a primit copia procesului verbal, observatorii practic și-au încheiat misiunea și pot pleca din secția de votare după ce s-a asigurat că toate materialele electorale sunt împachetate și sigilate.

Anul acesta, Promo-LEX va avea 600 de observatori statici la nivel național, în secțiile de votare selecționate prin eșantion, ei vor fi acolo de dimineață și până la finalizarea tuturor procedurilor electorale (numărarea și totalizarea voturilor, împachetarea și sigilarea materialelor electorale). De asemenea, în țară vor activa 80 de echipe mobile (160 de persoane) care vor monitoriza procesul electoral în secțiile de votare unde nu vor fi observatori statici. În secțiile de votare din regiunea transnistreană, Promo-LEX va avea 41 de observatori.

În total, până acum au fost acreditați de către CEC, 967 de observatori din partea Promo-LEX.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: