Petiție online. Se cere ca Ministerul Culturii să ofere statut de protecție Hotelului Național

My Post (9)
Foto: colaj diez - Hotelul Național

Viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda a anunțat despre inițierea unei petiții care are drept scop sesizarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în vederea acordării statutului de protecție Hotelului Național. Asta în condițiile în care Chironda a depistat mai multe ilegalități și semne de întrebare în procesul de demolare a hotelului.

„Am decis împreună cu alte organizații de profil și activiști civici să elaborăm un demers prin care vom cere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării inițierea procedurii de clasare a Hotelului Național și acordarea acestui obiect statut de protecție. Credem că orașul nostru trebuie să fie dezvoltat nu prin distrugere, ci prin valorificarea bunurilor existente”, spune Victor Chironda.

Petiția este semnată de către Save Chișinău, în mesajul cărora se evidențiază faptul că orașul trebuie să se dezvolte durabil ținând cont în primul rând de patrimoniul construit de care dispune. Iar din acest patrimoniu face parte și fondul arhitectural din perioada sovietică: „multe orașe europene au reușit să integreze clădirile sovietice în circuitul lor urban și pe alocuri să le transforme în proiecte de succes”.

La momentul dat, petiția a fost semnată de către 60 de persoane. Aceasta poate fi accesată AICI.


Pe 15 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda a solicitat suspendarea din funcție a arhitectei-șefe a orașului Chișinău Svetlana Dogotaru și inițierea unei proceduri de anchetă în adresa ei și a executorilor care ar fi falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11 martie 2021, contribuind astfel la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.

La rândul ei, Svetlana Dogotaru a venit și ea cu o reacție în acest sens.

„Această situație o văd ca una de sorginte politică, o încercare de a primi o ofertă pe lista vre-unui partid cu șanse de trecere în parlament. Acolo e mult mai interesant decât la primărie, unde trebuie să muncești mai mult decât să vorbești”, spune arhitecta-șefă a orașului Chișinău Svetlana Dogotaru la solicitarea viceprimarului de a fi suspendată din funcție.

După două zile, pe 17 iunie, Victor Chironda anunță că primarul general, Ion Ceban, a dispus o anchetă de serviciu în adresa sa prin care solicită crearea unui grup de lucru (din șase persoane) care are drept scop „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu a dlui Victor Chironda, viceprimar al mun. Chișinău, precum și în vederea consecințelor faptei constatate”. În același timp, Victor Chironda spune că în această perioadă a fost bolnav de COVID-19.

Pe 21 iunie, Victor Chironda a declarat că va contesta autorizația de desființare a Hotelului Național și va depune un demers la CNA în care va cere examinarea legalității acțiunilor unor funcționari de la Direcția Generală Urbanism, Arhitectura și Relații Funciare.

Pe 22 iunie, primarul Capitalei Ion Ceban a declarat că așteaptă demisia viceprimarului Victor Chironda în cadrul unei conferințe de presă, iar Chironda l-a acuzat pe Ceban de minciună și a declarat că edilul ar avea interese personale în demolarea clădirii fostului Hotel Național.

Pe 23 iunie Ion Ceban i-a retras lui Victor Chironda atribuțiile de coordonare a Direcției Arhitectură.

Amintim că pe 30 martie 2021, Pretura sectorului Centru a făcut anunț despre consultări publice de demolare a hotelului Național și de construcție a unui complex multifuncțional în locul acestuia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente