/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Un grup de oameni cere MECC să ofere statut de protecție Hotelului Național. Au fost adunate zeci de semnături

missing
26 iunie 2021, ora 14:09

Un grup de oameni cere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ofere statut de protecție Hotelului Național, pe care autoritățile intenționează să îl demoleze. A fost inițiată chiar și o petiție care a fost deja semnată de zeci de persoane

„Chișinăul trebuie să se dezvolte durabil ținând cont în primul rând de patrimoniul construit de care dispune. Din patrimoniul construit face parte și fondul arhitectural din perioada sovietică. Multe orașe europene au reușit să integreze clădirile sovietice în circuitul lor urban și pe alocuri să le transforme în proiecte de succes”, se menționează în textul petiției.

Autorii petiției subliniază că starea degradantă în care au ajuns imobilele vechi din Capitală este consecința neglijării și indiferenței din partea autorităților.

Demolarea hotelului Național, aflat de ani buni în paragină, a devenit mărul discordiei între funcționarii Primăriei Chișinău. După ce arhitecta – șefă a municipiului a permis, prin semnătură, demontarea construcției, viceprimarul Victor Chironda a cerut suspendarea acesteia din funcție și inițierea unei anchete de serviciu, pentru că nu ar fi elaborat documentele de urbanism necesare. Potrivit lui Victor Chironda, în timp ce se afla în concediu, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național, lucru pe care el a refuzat anterior să-l facă. Chironda a precizat că este împotriva autorizației de demolare a clădirii, deoarece nu este clar ce urmează să fie construit în locul acesteia. Acesta a mai spus că va contesta autorizația de demolare a clădirii.

Situația a dus la un conflict între Victor Chironda și Ion Ceban. Săptămâna aceasta, după ce l-a acuzat pe viceprimar că nu își face bine treaba, iar majoritatea proiectelor sale ar stagna, primarul i-a limitat atribuțiile sale la coordonarea activității unei singure direcții –  corespondență, petiții și audiență și i-a cerut să își dea demisia, or, îl dă el însuși afară. Chironda susține, însă, că nu intenționează să plece din funcție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram