/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Corturile electorale, interzise la Orhei, sub pretextul riscului de îmbolnăvire cu COVID - 19

missing
26 iunie 2021, ora 22:27

În toiul campaniei electorale, la Orhei, au fost interzise corturile electorale, unde partidele, de regulă, discută cu alegătorii și le transmit diverse broșuri cu informații. Dispoziția îi aparține primarului orașului care, sub pretextul răspândirii virusului, declară că aceste corturi prezintă un adevărat pericol de îmbolnăvire pentru oameni. Asta deși, în ultimele zile, la Orhei, nu a fost înregistrat niciun caz de coronavirus. Totuși, unele partide precum PAS, PD sau blocul Comuniștilor și a Socialiștilor și-au instalat corturile, zilele trecute, în pofida restricției. Primarul susține, însă, ca ar fi cazul sa intervină poliția și să le evacueze.

Într-o dispoziție semnată acum trei zile de către primarul orașului Orhei se arată că, până pe data de 18 iulie, se interzice desfășurarea întrunirilor cu alegătorii prin intermediul instalării construcțiilor temporare precum ar fi corturile. În pofida acestui fapt, zilele trecute, dar și astăzi, în centrul orașului, au putut fi observate corturi ce aparțin Partidului Democrat, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Bună ziua! Vă îndemnăm să ieșiți să votați”.

Primarul din Orhei susține că a fost, practic, nevoit să adopte o astfel de decizie, întrucât corturile ar prezenta pericol de infectare pentru alegători.

„ – Se creează un spațiu închis în aceste corturi, vin câte 3-5 oameni, stau îmbulziți unul lângă altul. Este stare de urgență. – În ultimele zile în oraș nu a fost niciun caz de COVID înregistrat… – Păi nu a fost, dar ce, trebuie să înregistrăm zece, să revină pandemia?”

Dispoziția a fost criticată, însă, de candidatul electoral PAS, Dumitru Alaiba, care a povestit că poliția a documentat și a fotografiat de câteva ori cortul, însă nu a rugat ca acesta să fie scos, în pofida deciziei primarului.

„Dacă ei vor să ne interzică, trebuie să vină cu o hotărâre de judecată, care ne interzice instalarea cortului. Așa că am instalat cortul, așa cum era planificat”.

Totuși, dacă zilele trecute, pe piața principală din Orhei puteau fi văzute mai multe corturi electorale, astăzi, aici a rămas doar unul, cel care aparține candidatului electoral PAS.

„Deci, suntem într-un spațiu deschis, păstrăm distanța socială, suntem doar două persoane aici”.

Întrucât reprezentanții PAS ne-au declarat că nu au de gând să plece, primarul susține că, în acest caz, poliția este cea care ar trebui să intervină. Pavel Verejanu consideră că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, există riscul ca, în Orhei, să crească din nou cazurile de îmbolnăvire cu COVID – 19. Asta deși, zilele trecute, în oraș au fost sărbătorite cu mult fast și fără respectarea restricțiilor, ziua portului popular, a lucrătorului medical și a funcționarului public.

Mai mult, la aceste evenimente, organizate de Primăria din Orhei, au participat și candidați la fotoliul de deputat din partea Partidului Șor, care au împărțit ziare și alte materiale promoționale. În acest caz, primarul nu vede, însă, nicio problemă.

„ – Zilele trecute am urmărit sărbătoarea funcționarului public, a portului popular și erau foarte mulți oameni, fără măști, distanță, restricții. – Corect, sunt întruniri unice. Cortul stă de dimineața până seara, zilnic”.

I-am întrebat și pe oameni ce cred despre dispoziția primarului de a interzice corturile electorale.

„- Nu știu… – De ce râdeți? – E haios, ce are Covidul cu asta? Punem masca și gata”.

„Să nu dea voie la lume să se informeze despre alte partide, să-l voteze numai pe Șor. Dar fiecare cu alegerea lui”.

Alții, ne-au spus, însă, că sunt de acord cu decizia primarului, deși rezultatul alegerilor nu poate depinde de asta.

„ – Noi ne conformăm desigur deciziei primarului, pentru că primarul este stăpânul orașului”.

„- Să dea la oameni, să-i scoată din sărăcie, decât să facă toate aceste nevoie. Oamenii care o să dorească, o să-i aleagă și fără corturi”.

„Lumea e și așa informată, la ce bun corturile astea?”

Poliția din Orhei ne-a comunicat că, deocamdată, nu a intervenit pentru a scoate corturile, întrucât nu a fost înregistrată nicio solicitare în acest sens. Iar reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au refuzat să comenteze subiectul, întrucât ar fi vorba despre declarațiile concurenților electorali. Am solicitat un comentariu și de la serviciul de presă al Partidului Șor, dar nu am primit vreun răspuns.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram