image
Sursa foto: INI

Circa 200 de moldoveni, exploatați pe șantierele din Franța; Zeci de persoane din RM, România și Franța, reținute

Zeci de persoane din Republica Moldova, România și Franța sunt bănuite că ar face parte dintr-un grup criminal organizat specializat în traficul de ființe umane, organizarea migrației ilegale, fals de documente oficiale și spălare de bani. Membrii grupării eliberau acte de identitate false, astfel peste 200 de moldoveni ar fi fost exploatați pe șantierele de construcții din Franța, iar în total, suspecții ar fi eliberat zeci de mii de acte de indentitate falsificate. În urma măsurilor de investigații efectuate de oamenii legii au fost depistate pe teritoriul țării mai multe „tipografii” care ar fi eliberat actele false.

Acțiunile de investigare au început după ce oamenii legii ai Republicii Franceze au sesizat organele de drept din Republica Moldova. Gruparea criminală ar fi activat din anul 2015 și până în 2021.

Un grup de investigatori din RM au plecat în Franța pentru a participa la investigațiile comune cu oamenii legii din Franța și România. Grupul a efectuat percheziții în orașele unde au fost exploatate victimele din RM. Este vorba despre Lyon, Paris, Grenoble și Marsilia. Percheziții au fost desfășurate și în România unde au fost găsite mai multe conturi bancare de care dispunea capul grupării criminale sau persoanele interpuse.

Totodată, oamenii legii din RM urmau să destructureze celulele de falsificare a actelor și urma să verifice grupurile de transportatori care recrutau și transportau moldovenii în Franța, pe șantierele de construcții care erau dirijate de capul grupării criminale, un cetățean român.

iniini

În urma perchezițiilor la domiciuliu suspecților, au fost depistate și ridicate acte false, utilaje speciale de falsificare a actelor, acte care confirmă transferurile bancare pe numele transportatorior pentru a putea procura acte false, sticuri, telefoane, laptopuri, acte care confirmă procurarea mașinilor scumpe, apartamente, spații comerciale, 183 de ștampile false a diferitor insituții publice.

În total au fost confecționate mii de acte false. Este vorba despre pașapoarte a diferitor state, diplome de studii, buletine de identitate românești. În luna iulie a fost depistată și „tipografia de acte false”, punctul țintă, iar mai apoi și altele.

În acest caz oamenii legii au aplicate sechestre pe bunuri în valoare de 25 de milioane de lei, imobile, mașini, spații comerciale, apartamente etc. Totodată, s-a depistat că în acțiunile criminale au fost implicați și angajați ai Inspectoratului General al Poliției, dar și ai Serviciului Vamal.

În Republica Franceză au fost reținute 14 persoane, printre care și cetățeni români ai RM, dar și ai Franței, iar în RM- 14 indivizi. În total 30 de persoane din RM sunt bănuite de implicare în odioasa schemă.

Indivizii sunt locuitori ai municipiului Chișinău și ai raionului Ialoveni, iar victimele sunt din toate raioanele țării, anunță oamenii legii.

Dacă vor fi găsiți vinovați suspecții riscă de la 10 la 20 de ani de pușcărie.

Conferința poate fi urmărită aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: