image
Sursa foto: captură video

Chironda îi răspunde lui Ceban: „N-am fost pe unele șantiere, pentru că nu consider acele proiecte corecte”

Victor Chironda a răspuns într-o conferință de presă la acuzațiile aduse de Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, precum că nu s-a implicat în procesul de reparație a mai multor străzi din Chișinău. Potrivit viceprimarului, acele proiecte nu respectă toate procedurile.

„Păi ați văzut, proiectele la care domnul primar a spus că eu nu am fost la șantier: reparația străzii Albișoara, reparația de la strada Ion Creangă, unele proiecte de amenajarea a scuarurilor, și a parcurilor, nu le consider tocmai corecte ca procedură, ca anumite lucruri care se întâmplă acolo, din această cauză pur și simplu nu am vrut să mă implic în aceste lucruri”, a declarat viceprimarul.

Chironda spune că nu își va da demisia din funcția de Viceprimar, iar semnarea dispoziției prin care Ion Ceban l-a limitat de atribuții, dă dovadă de faptul că Ceban este implicat personal în demolarea Hotelului Național și are nevoie de o persoană care să-i semneze toate documentele.

„Prin această retragere de atribuții de semnare a actelor permisive, domnul primar confirmă că eu sunt incomod, și anume dina cest motiv: că mă opun intereselor colegilor săi în domeniul construcțiilor din oraș. Cum am și presupus, pentru semnarea acestor certificate și autorizații, el are nevoie de o persoană care nu pune întrebări, ci semnează totul ce i se pune pe masă.În această situație, mie îmi este clar un singur lucru, domnul primar a insistat să schimbe focusul problemei de la ilegalitățile admise de Arhitectul Șef, Svetlana Dogotaru, și colegii săi în procesul de autorizare a demolării Hotelului Național către mine și problemele legate de activitatea și demisia mea. Este deja clar și vizibil că Ion Ceban este personal interesat în demolarea acestei clădiri și acoperă cu prețul propriei imagini o ilegalitate promovată intens de cei care așa sau altfel au influență asupra lui”, susține Chironda.

Chironda va depune o plângere și la Procuratura Anticorupție în legătură cu ancheta de serviciu inițiată în privința sa de către primarul Capitalei, Ion Ceban.

„Pregătesc o plângere la Procuratura Anticorupție pentru tot acest proces, pentru că pe parcursul săptămânii trecute și săptămânii curente, s-a văzut că aceste lucruri sunt legate între ele și toată acecastă harababură cu retragerea atribuțiilor mele și presiunile care se fac, au legătură directă cu opunerea mea față de emiterea autorizației de desființare”, a declarat Chironda.

Potrivit viceprimarului, demolarea Hotelului Național ar putea duce la afectarea clădirilor și a blocurilor de locuit din preajmă, iar pentru a informa cetățenii despre riscurile la care sunt supuși, va iniția o convorbire publică cu locatarii din zonă.

„Voi iniția o procedură publică cu locatarii din zonă pentru că ei trebuie să cunoască detalii despre cum va fi demolată această clădire și ce va fi construit în locul ei. În preajma Hotelului Național avem mai multe blocuri locatirve atât vechi, cât și noi. Avem oameni care locuiesc acolo, care-și plimbă copiii, care au nevoie de liniște. În comparație cu alte clădiri din preajmă, Hotelul Național are cea mai solidă fundație. Orice vibrație, orice intervenție în această construcție nu poate să nu afecteze clădirile din preajmă care sunt la 15-20-30 de metri. După tate calculele demolarea acesti clădiri va dura un an de zile, în toată această perioadă, oamenii din zonă vor locui cu un mega-șantier alături ”, a adăugat viceprimarul.

Spiritele în Primăria Capitalei s-au încins în ultimele zile, după ce Victor Chironda a cerut o anchetă de serviciu pe numele Arhitectului –Șef al Chișinăului, Svetlana Dogotaru, pe care o acuză că vrea să permită unui agent economic să demoleze clădirea Hotelului Național prin încălcarea mai multor proceduri și documente urbanistice.

La scurt timp, Chironda a aflat că pe numele lui a fost pornită o anchetă de serviciu pentru că ar fi lipsit nemotivat de la muncă. Ion Ceban i-a cerut să-și dea demisia, iar viceprimarul Victor Chironda a sesizat Procuratura Generală și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, spunând că această anchetă de serviciu este un abuz pentru a-l hărțui și intimida.

Conferința poate fi urmărită aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: