image
Sursa foto: Profimedia

SUA: Aproape toate decesele cauzate de COVID s-au înregistrat la persoanele nevaccinate

Aproape toate decesele cauzate de COVID-19 în SUA au fost înregistrate la persoane care nu au fost vaccinate, o demonstrație a eficacității vaccinurilor și un indiciu că decesele la zi – care au scăzut în prezent la mai puțin de 300 – ar putea fi practic zero dacă toți cei eligibili ar primi vaccinul.

O analiză Associated Press a datelor guvernamentale din luna mai arată că infecțiile descoperite la persoanele complet vaccinate au reprezentat mai puțin de 1.200 din cele peste 853.000 de spitalizări COVID-19. Asta înseamnă aproximativ 0,1%.

În plus, doar 150 din cele peste 18.000 de decese cauzate de COVID-19 în luna mai au fost la persoane complet vaccinate, adică aproximativ 0,8%, sau cinci decese pe zi, în medie.

La începutul lunii iunie, Andy Slavitt, un fost consilier al administrației Biden pe tema COVID, a sugerat că 98% până la 99% dintre americanii care mor din cauza coronavirusului sunt nevaccinați. Potrivit sursei citate, cifrele care reies din analiză dovedesc această afirmație.

Directorul Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a declarat marți că vaccinul este atât de eficient încât „aproape fiecare deces, în special în rândul adulților, din cauza COVID-19, este, în acest moment, în întregime prevenibil”. Doctorul Rochelle Walensky a numit astfel de decese „deosebit de tragice”, transmite Aleph News.

Decesele din SUA au scăzut la o lună de la începerea campaniei de vaccinare, de la un vârf de peste 3.400 pe zi, în medie.

Aproximativ 63% dintre toți americanii eligibili pentru vaccinare – cei cu vârsta de 12 ani și peste – au primit cel puțin o doză, iar 53% sunt complet vaccinați.

În timp ce vaccinurile sunt mai puțin disponibile în mare parte din lume, în SUA oferta este atât de abundentă, iar cererea a scăzut atât de dramatic încât vaccinurile rămân nefolosite.

Totuși, în statul Arkansas, care are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din SUA, cu doar aproximativ 33% din populație complet imunizată, cazurile, spitalizările și decesele sunt în creștere.

Astfel, experții spun că numărul deceselor zilnice ar putea depăși din nou 1.000, în toamnă, ca urmare a zonelor în care rata de vaccinare este scăzută.

Noutăţile partenerilor

comentarii: