image
Sursa foto: jurnal.md

Tulpina Delta, cu 40% mai contagioasă decât alte mutații COVID; „Un nou val de infectare poate lovi RM în orice clipă”

Noua tulpină indiană Delta a virusului SarsCoV2 s-a extins rapid la nivel global și nu este exclus că ar putea fi depistată și la noi, spun specialiștii. Este o mutație periculoasă a COVID-ului și se răspândește mult mai rapid decât varianta clasică a virusului. Responsabilii din sănătate spun că, în cazul unui val de epidemie cu noua tulpină, toate secțiile dedicate anterior pacienților infectați cu COVID vor fi redeschise, iar medicii au deja experiență de luptă cu virusul. În plus, la ora actuală, personalul medical este vaccinat în proporție de 70 la sută, iar doctorii, în proporție de 90 la sută.

Noua tulpină a virusului, numită Delta, a ajuns deja în țările vecine, Ucraina și România, iar responsabilii din sănătate anunță că, foarte curând, am putea fi loviți și noi de o nouă epidemie. Virusul care se extinde este mult mai agresiv, fiind o mutație a COVID-ului, care s-a răspândit la nivel global.

„Se consideră că varianta Delta este cu cel puțin 40 la sută mai infecțioasă decât alte mutații ale virusului COVID-19. Conform datelor epidemiologilor cu renume, această mutație poate fi acaparată de către cetățeni foarte rapid”, ne spune coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco.

Revenco susține că oamenii se pot infecta cu noua tulpină a virusului aflându-se în aceeași încăpere cu o persoană infectată chiar dacă persoană bolnavă nu tușește sau strănută. Deocamdată, noua mutație a virusului nu a fost depistată în Moldova, spune Ninel Revenco, dar responsabilii din sănătate anunță că vor trimite noi mostre laboratorului din Germania pentru a stabili dacă tulpina indiană este prezentă în țara noastră. În context, specialiștii îndeamnă populația să se vaccineze, deoarece, dacă noua tulpină va pătrunde în țară, doar persoanele vaccinate vor putea evita o formă gravă de îmbolnăvire.

„Simptomele clinice pot fi mai grave, complicații din partea plămânilor, din partea altor organe interne la fel s-a demonstrat a fi mai grave. Important este că persoanele vaccinate, fie cu AstraZeneca, fie cu Pfizer, par a fi protejate - să nu facă varianta gravă a maladiei COVID-19”, mai spune specialista.

Ninel Revenco susține că un nou val de infectare poate lovi Moldova în orice clipă. În acest caz toate secțiile din spitale, destinate persoanelor infectate cu COVID vor fi redeschise, iar specialista ne asigură că medicii vor face față.

„Datele de săptămâna aceasta ne demonstrează că lucrători medicali vaccinați cu prima doză sunt peste 80 la sută, iar cu două doze sunt peste 70 la sută”, susține Ninel Revenco.

Specialiștii din sănătate anunță că este în continuare obligatoriu ca populația, inclusiv persoanele vaccinate să poarte masca de protecție în spațiile închise, să dezinfecteze mâinile, să păstreze distanța socială de cel puțin un metru și să evite aglomerația. Iar, în cazul apariției simptomelor specifice cum ar fi, febra, tusea sau dificultăți respiratorii să alerteze imediat medicii.

Epidemiologii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică urmează să propună noi măsuri de prevenire și control a infecției COVID-19, pentru a limita pericolul răspândirii tulpinii indiene pe teritoriul Republicii Moldova. Când vor fi anunțate aceste măsuri, nu se știe deocamdată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: