image
Sursa foto: AP

Aproape jumătate din raioanele RM nu au medici pentru mai multe maladii care ne seceră cu zecile de mii în fiecare an

Deși anul 2020 a mai stopat din exodul medicilor din Republica Moldova, din cauza pandemiei Covid-19, lipsa specialiștilor s-a simțit enorm, mai ales atunci când și ginecolog, și cardiolog, și chirurg, au trebuit să se reprofileze și să trateze pacienții cu Sars-Cov-2. Același tablou îl vedem și în statistici, care arată că anul trecut în sistemul medical au activat cu 112 medici mai puțini decât în 2019. Adică doar 9.545.

Partea foarte proastă e că ne lipsesc medici vitali, cum sunt cardiologii. Or, se știe că bolile inimii sunt în topul maladiilor de care suferă și mor cei mai mulți dintre moldoveni. Anul trecut, aproape 23 de mii de oameni au decedat din cauza maladiilor aparatului circulator, dintre care mai mult de jumătate (17.922) nici măcar nu au ajuns la spital, ci au murit acasă. Printre factorii care duc la depistarea tardivă a bolii sunt, inclusiv, lipsa specialiștilor. Statisticile din ultimii ani arată că aproximativ 700 de mii de oameni suferă anual de diferite boli ale aparatului cardiovascular. Medici cardiologi însă sunt câte 0,5 la 10 mii populație, scrie portalul sanatateinfo.md.

Raioane întregi nu au nici măcar un cardiolog. Situația se menține de ani de zile și nu contează că-s de la Sud, Centru ori Nord. Specialiștii în acest domeniu aleg instituțiile cu perspectivă, iar cele mai multe se află în orașele mai mari și Capitală. Restul merg să muncească la privați ori, în general, pleacă în alte țări.

Specialiști cardiologi, angajați în sistemul medical public, nu sunt în raionul Briceni, Dubăsari, Anenii Noi, Nisporeni, Ungheni, Basarabeasca, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Taraclia și Vulcănești. Cu mici excepții, în aceleași spitale cardiologii lipseau și cu trei ani în urmă. Directorii de spitale, cu care am discutat, spun că mai ales în secțiile consultative, unde ar trebui să fie consultați cei mai mulți dintre pacienții cardiaci, aceștia lipsesc.

În 2020, în sistemul medical din țară s-au angajat doar 25 de medici cardiologi. În total, sistemul medical public are în acest moment 172 de astfel de specialiști, cu 33 mai puțini decât în 2017, când erau 205.

Cei care nu au nevoie urgentă, merg la privați

Mariana Florea, director interimar al Spitalului Raional Cimișlia, spune că în secția consultativă de pe lângă spital nu există un cardiolog deja de ani buni. Tinerii nu vor să vină, în ciuda eforturilor, pe care le depun autoritățile pentru a-i convinge să vină muncească în raion.

„Încercări au fost multe, de durată și permanent. Din păcate, condițiile actuale de trai în mediul rural nu atrag tinerii. Dacă problema este și în orașe, atunci la noi e și mai mare. Am încercat să-i stimulăm cu salarii, să le oferim funcții de conducere, să-i implicăm în tratamente mixte de policlinică-staționar. S-a oferit un cămin improvizat, dar sunt spații locative. Acum cu conducerea raionului muncim de mai mulți ani asupra unui proiect, este spre finalizare, darea în exploatare a locuințelor pentru tinerii specialiști doctori. Avem 7 medici pe listă pentru a primi o locuință, dar sunt mai multe posibilități. Consiliul raional pentru acest an a aprobat decizia de a aloca acoperirea cheltuielilor de deplasare a specialiștilor din Chișinău la Cimișlia. Am întreprins mai multe acțiuni cu speranța ca să atragem tinerii. Însă în mare măsură, tinerii vor în oraș”.

În lipsa lor, spune Mariana Florea, Programul Unic al asigurării obligatorii de asistență medicală prevede că orice medic de familie are dreptul să elibereze pacientului bilet de trimitere la o instituție medicală de nivel republican, adică să-l trimită la specialiștii de la Chișinău.

„Când nu ține de competența medicului internist, atunci el este direcționat la instituția republicană. Când avem o urgență, este secția de terapie, secția urgentă, gestionată de medicul reanimatolog. Există regulamente privind transferul pacientului cardiac acut, a celui cu infarct miocardic. Sunt anumite tactici când se intervine. Ne descurcăm așa cum este stabilit în regulamente. În cazul în care pacientul necesită o intervenție cardiacă specializată de tromboliză sau de intervenție pe cord, atunci ne conducem după regulamentele de transportare urgentă, în primele ore”, a mai explicat Mariana Florea.

La Ungheni, oraș care se află la o distanță de 83 de kilometri de capitală, la fel, nu există niciun medic cardiolog în secția consultativă. Directorul interimar al spitalului Vladimir Popovici ține să ne spună că instituția are mare nevoie nu doar de cardiologi, ci și de neurolog, psihiatru narcolog, neonatolog, reanimatolog, nefrolog și endocrinolog. Speră că în curând vor avea cel puțin un medic cardiolog în secția consultativă.

„Avem contract cu un medic rezident din anul 2 și vom avea medic cardiolog și în secția consultativă. Mai avem 2 medici terapeuți, care s-au specializat în maladii cardiologice, dar ei activează în spital. Ne descurcăm. Dacă este o urgență, pacienții ajung în secția UPU și acolo li se acordă asistența necesară. Dacă e o problemă cardiacă cronică, merg la privați”, a explicat situația Vladimir Popovici.

La Ungheni sunt însă două clinici medicale private, care au câte un specialist cardiolog.

Nici în secția consultativă a Spitalului Raional Nisporeni nu este un medic cardiolog. În lipsa acestuia, cei mai mulți pacienții, care au nevoie de consult medical, sunt trimiși direct la Institutul de Cardiologie, a declarat Lidia Crăciun, directorul instituției medicale.

„Avem medic cardiolog în secție, dar nu avem în secția consultativă. Medicii de familie au protocoale și în multe patologii cardiace se descurcă singuri. Pacienții cu care nu se descurcă sunt trimiși la noi în staționar, iar cine are nevoie de consultație, merge la Institutul de Cardiologie cu care noi avem contract de colaborare. Mai mult de jumătate de republică nu are cardiologi. Avem medic funcționalist, care este o profesie foarte apropiată cu cardiologia, dar sperăm să avem și un medic cardiolog”, a precizat Lidia Crăciun.

Managerul spune că în ultimii cinci ani a reușit să angajeze cei mai mulți specialiști, în comparație cu alte spitale, dar recunoaște că, în general, directorii au foarte puține pârghii pentru a-i atrage pe specialiști în instituțiile, pe care le conduc. Răspunsul, spune Lidia Crăciun, l-am putea găsi la Ministerul Sănătății.

„De nenumărate ori am încercat să atragem tineri specialiști. Le oferim apartamente și alte facilități. Vă sugerez să sunați la Ministerul Sănătății să întrebați cum lucrează cu Strategia de asigurare a spitalelor cu cadre, managerii de instituții raionale au foarte puține pârghii de a atrage tinerii aici”, spune Lidia Crăciun.

Noutăţile partenerilor

comentarii: