Jurnalistul Roman Protasevici și iubita sa, Sofia Sapega, transferați în arest la domiciliu

Fostul redactor-șef al canalului de Telegram NEXTA, Roman Protasevici și iubita sa, Sofia Sapega, reținuți de autoritățile din Belarus, au fost transferați în arest la domiciliu. Informația a fost confirmată pentru BBC de către rudele celor doi.

Foto: primelestiri.md

Potrivit sursei citateSofia Sapega este singură într-un apartament închiriat din Minsk.

„Suntem în stare de șoc”, a spus tatăl ei vitreg Sergei Dudich.

Dacă acuzațiile aduse Sophiei au fost îndepărtate, Dudich nu a putut spune „pentru a nu-i face rău fiicei sale”, dar familia speră că da.

Roman Protasevici a fost plasat și el în arest la domiciliu, a declarat pentru BBC tatăl său Dmitri Protasevici.

„Este dificil pentru mine să comentez acțiunile autorităților, care sunt obiectivele lor”, a spus Dmitri. „Poate că este implicat într-un joc politic”, a mai spus acesta.

Potrivit lui, acuzațiile împotriva lui Sapega și Protasevici nu au fost retrase. „Sunt încă sub controlul deplin al autorităților”, a adăugat Dmitri Protasevici.

„Ancheta este în curs. În mod clar nu ne-am bucurat. Avocatul nu spune nimic, autoritățile nu spun nimic. Dacă se modifică măsura restricției, aceasta este o îmbunătățire a condițiilor lor de viață. Altfel, ce se va întâmpla în continuare, necunoscut.

Pe 23 mai, Roman Protasevici și iubita sa, cetățeana rusă Sofia Sapega, au zburat de la Atena la Vilnius. Avionul a aterizat la Minsk, unde ambii au fost reținuți și plasați într-un centru de detenție preventivă.

Mai târziu, a devenit cunoscut faptul că rusoaica a fost suspectată de săvârșirea infracțiunilor în temeiul articolului 342 (organizarea de acțiuni de grup care încalcă grav ordinea publică). Ea este, de asemenea, acuzată într-un alt dosar penal, care este cercetat în conformitate cu partea 130 a articolului 130 - aceasta este incitare la ură și discordie socială.

În Belarus a fost inițiat un dosar penal împotriva lui Protasevici în mai multe articole, inclusiv organizarea de revolte în masă. El riscă până la 15 ani de închisoare.


Pub