Maia Sandu vrea să-i dea în judecată pe Lebedinschi și Novac, după ce aceștia au acuzat Președinția de implicare în răpirea lui Ceaus

Șefa statului Maia Sandu vrea să-i dea în judecată pe deputaţii socialiştii Adrian Lebedinschi şi Grigore Novac, după cei doi au declarat că Preşedinţia ar fi fost implicată în răpirea fostului judecător ucrainean, Nicolae Ceaus. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „PRIME TIME” de la Prime TV. 

Foto: UNIMEDIA

„Am auzit aceste minciuni deja de câteva ori și acești socialiștii insistă pe această minciună. O să merg în instanța de judecată și o să le cer să vină cu probe, dar probe nu există, pentru că eu nu am fost implicată în acest caz. Nu o să mai accept atâtea acuzații false în adresa mea. Îmi pare rău că instituțiile statului nu au reușit să afle despre această sechestrare și s-o prevină”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a menționat că nu crede că în acest caz Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) ar avea vreo implicare, iar cu președintele Zelenski a avut doar o singură discuție referitor la acest subiect. 

„Prima dată eu am auzit despre faptul că există un judecător ucrainean în Republica Moldova în 2019, când eram în funcţia de prim-ministru. Atunci preşedintele Zelenski mi-a zis despre asta. Am spus că mă documentez. După asta nu am avut nicio discuţie cu domnul Zelenski", a mai menționat aceasta. 

Deputații Partidului Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, membri ai comisiei de anchetă a cazului de răpire a judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, de pe teritoriul Republicii Moldova, vin cu noi dezvăluiri. Aceștia au adus acuzații grave la adresa Serviciului de Informații și Securitate, care ar fi implicat în răpire și chiar ar fi încercat să ducă pe o pistă greșită ancheta parlamentară. SIS a negat anterior că ar avea vreo implicare în acest caz.

Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Chișinăului, în data de 3 aprilie. Despre asta a anunțat avocatul acestuia, Iulian Balan. La scurt timp, poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis o anchetă penală cu privire la posibila răpire a judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. 

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Declarația a fost făcută astăzi de către un reprezentant al instituției, pentru portalul hromadske.ua. 

Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, ar fi fost invitat la Ministerul de Externe, pe 9 aprilie, iar secretarul de stat Dumitru Socola i-ar fi transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, scrie presa din Ucraina.

SIS ar fi implicat în posibila răpire a fostului judecător Nicolae Ceaus. Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă, spune că „au prezentat organelor de urmărire penală informația, iar aceștia cercetează”. De partea cealaltă, SIS neagă implicarea sa în această operațiune, iar documentul intern despre care se vorbește în spațiul public ar fi fals.

14 persoane au fost implicate în răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Printre acestea sunt și doi moldoveni, care nu au cetățenia țării vecine.

Un document, semnat la 4 mai 2021, cu un număr de înregistrare 12/1717r indică faptul că  29 de persoane, angajate în structurile de stat, au participat la răpirea judecătorului ucrainean de pe teritoriul Republicii Moldova, Nicolae Ceaus. Acesta s-ar afla acum pe teritoriul unei baze militare din Ucraina.

Periodic, Ceaus postează filmulețe pe un canal de telegram în care povestește că nu ar fi fost răpit și se simte bine. „Americanii o salvează pe Sandu. Ceaus a apărut. Nu a fost răpit. Pur și simplu i-au pus pistolul la tâmplă”, a comentat deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, care afirmă că răpirea lui Ceaus este o înțelegere dintre președinta Maia Sandu și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.


Pub