(video) Igor Dodon îl atenționează pe Hogan și spune că ar trebui de scris Departamentului de Stat al SUA despre „ce face ambasadorul”

Liderul PSRM, Igor Dodon, „salută” decizia lui Vladimir Voronin de a-i adresa o scrisoare deschisă ambasadorului SUA, Dereck Hogan, după vizita de la CEC. „Nu știu dacă va înțelege ceva din acea scrisoare, poate ar trebuie să ne adresăm Departamentului de Stat al SUA?”, a declarat Dodon, în cadrul emisiunii sale săptămânale.

Foto: fb/Igor Dodon

 „Ieri am văzut cum Vladimir Voronin a trimis o scrisoare deschisă ambasadorului SUA Dereck Hogan. Salut acest pas. Corect a spus Voronin. Domnule Hogan, asta e implicare în treburile interne ale Republicii Moldova. Eu nu știu dacă va înțelege ceva ambasadorul Hogan din acea scrisoare, poate ar trebui să ne adresăm conducerii sale, Departamentul de Stat al SUA? Pentru că nu se poate să se comporte așa. Cu o oră înainte să se ia decizia în privința secțiilor de votare din diaspora să vii la CEC și să spui că - noi am aprecia dacă voi ați îndeplini decizia instanței. Ce este asta? Ce, suntem o republică bananieră pentru voi? Închipuiți-vă dacă cineva și-ar fi permis așa ceva în oricare alt stat european. Acel ambasador era să fie chemat la Ministerul de Externe, dar la noi toți tac”, a declarat Dodon.


Liderul PCRM, Vladimir Voronin, i-a adresat o scrisoare deschisă ambasadorului SUA, Dereck Hogan, în contextul vizitei de ieri a diplomatului la CEC, înainte de ședința la care urma să se decidă soarta secțiilor de vot în diasporă. 

Dereck Hogan a avut o întrevedere cu conducerea instituției. Oficialii au discutat mai multe aspecte referitoare la organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, inclusiv prin prisma acțiunilor întreprinse de CEC pentru desfășurarea proceselor electorale și a provocărilor existente. O temă aparte a discuțiilor s-a referit la organizarea alegerilor în afara țării. Oficialii au realizat un schimb de informații și păreri în contextul deciziilor instanțelor de judecată pe marginea deschiderii secțiilor de votare în străinătate.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, și ambasadorul SUA, la Chișinău, Dereck Hogan au avut o întrevedere pe 28 mai. Potrivit unui comunicat emis de PCRM, unul dintre subiectele discutate de cei doi sunt declarațiile „rasiste și xenofobe”, făcute de fostul șef de stat. „Despre această situație am discutat temeinic cu domnul ambasador și am ajuns la o înțelegere”, a spus Voronin. Totodată, Voronin i-ar fi amintit lui Hogan despre „Convenția privind acțiunile diplomaților”.


Pub