Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peste 200 de cetățeni ai…

Peste 200 de cetățeni ai R. Moldova ar fi fost exploatați prin muncă în Franța de o grupare criminală specializată în trafic de ființe umane

sursa: Poliția R.Moldova

O grupare criminală, care și-a început activitatea infracțională în anul 2015, fiind specializată în trafic de ființe umane, organizarea migrației ilegale, spălare de bani și fals de documente oficiale, a fost destructurată în cadrul unei operațiuni internaționale, după un an de investigații.

Potrivit autorităților din R.Moldova, gruparea acționa pe teritoriul Franței fiind specializată în exploatarea prin muncă a persoanelor, preponderent moldoveni. Muncitorii ar fi fost exploatați la lucrări de izolare termică pe șantiere.

Gruparea criminală ar fi exploatat peste 200 de oameni din R. Moldova, utilizând acte de identitate false fabricate în R. Moldova, în special românești.

Potrivit datelor preliminare ale autorităților, au fost falsificate peste 10 mii de documente – acte de identitate românești, permise de conducere, pașapoarte a diferitor state UE, diplome de studii, certificate și adeverințe.

Printre persoanele care ar fi falsificat acte sunt doi polițiști și doi angajați ai Serviciului Vamal din R.Moldova.

Liderul grupării criminale transnaționale este un cetățean român stabilit în Franța, care locuia într-o casă luxoasă aflată într-o suburbie a Parisului. Avea și alte imobile, dar și mai multe automobile, valoarea unora depășind 100 de mii de euro. Acesta este acuzat în Franța de săvârșirea a opt infracțiuni – trafic de ființe umane, spălare de bani, crearea firmelor fantomă, procurarea și utilizarea actelor false și organizarea migrației ilegale.

Potrivit datelor prezentate de polițiștii din R.Moldova, în Franța sub acuzare au fost puse 14 persoane, cetățeni români, francezi și moldoveni, care recrutau victimele și le supravegheau.

Gruparea criminală ar fi câștigat ilegal peste 12 milioane de euro. În R.Moldova suma estimativă a veniturilor obținute este de peste 20 de milioane de lei.