„Mulți pacienți se vor întoarce acasă.” Medicii de la Urgență au primit echipament performant de la MAIB

Dispozitive medicale de terapie intensivă în valoare de 1 000 000 de lei au fost donate Institutului de Medicină Urgentă de Moldova Agroindbank (MAIB), în cadrul unui parteneriat cu fundația „Valeriu Ghereg”. Donația este un gest de recunoștință față de toți lucrătorii medicali și întreaga societate pentru susținerea de care au dat dovadă de-a lungul celor 30 de ani de activitate MAIB.

Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă spun că echipamentele au fost deja puse în funcțiune și grăbesc tratamentul celor 11 pacienți cu COVID-19 care sunt în prezent intubați – cu ajutorul lor „mulți pacienți se vor întoarce curând acasă”.

 Primele echipamente medicale de acest fel din Moldova

5 tunuri de aer cald pentru încălzirea pacientului 

„Este un dispozitiv care pulsează aer cald, încălzind pacientul aflat pe masa de operații sau în terapie intensivă”, a explicat Sergiu Cobîlețchi, șeful secției anestezie terapie intensivă. El spune că, fiind în stare de șoc, temperatura pacienților suferă modificări, iar medicii urmăresc atent ca aceasta să rămână constantă. În caz contrar, apare pericolul apariției cheagurilor de sânge, care pot provoca tromboembolie. „Poți să faci terapie medicamentoasă de mii de lei, dar dacă nu menții temperatura constantă, nu poți rezolva problemele majore”, explică Sergiu Cobîlețchi, care spune că încălzitorul de aer va ușura considerabil munca medicilor din secția de terapie intensivă. 

5 dispozitive de pneumo compresie intermitentă pentru profilaxia trombozelor venoase

„Este un aparat special de masare a picioarelor pentru pacienții care nu se pot ridica din pat pe parcursul unei perioade mai lungi de timp, în special pentru cei infectați cu COVID-19 și în stare gravă. Acest dispozitiv ar trebui să fie la fiecare pat de terapie intensivă.  Astăzi, tromboprofilaxia pacienților care nu se pot ridica din pat este asigurată  de asistenții medicali și kinetoterapeuți”, spune Sergiu Cobîlețchi. 

Enlarge

SB1_6015-scaled
Sergiu Cobîlețchi, șeful secției anestezie terapie intensivă

10 dispozitive High Flow Oxygen Therapy

Aparatul pompează flux de aer puternic oxigenat încălzit pacienților aflați în stare gravă. Acest dispozitiv va ajuta la prevenirea intubării persoanelor grav afectate de SARS-CoV-2, dar poate fi utilizat în cazul tuturor pacienților cu probleme pulmonare sau cardiace. „Datorită dimensiunilor sale, dispozitivul poate fi dus la patul oricărui pacient grav”, explică medicul. 

„Este felul nostru de a spune «Mulțumim!»”

La ceremonia de transmitere a donației a participat și Giorgi Shagidze, Președintele băncii comerciale Moldova Agroindbank. „Aniversarea a 30 de ani de activitate MAIB a coincis cu pandemia, care ne-a făcut pe toți să înțelegem că trebuie să acordăm o atenție mai mare medicilor și sectorului medical”, a spus Giorgi Shagidze. 

Enlarge

SB1_5889_900x600
Giorgi Shagidze, Președintele băncii comerciale Moldova Agroindbank

„Este felul nostru de a spune «Mulțumim!» tuturor lucrătorilor medicali și întregii societăți, cu ocazia aniversării noastre.”

Astfel, în cadrul parteneriatului cu Fundația Medicală „Valeriu Ghereg”, echipa MAIB a decis să doteze secția Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă cu echipamente necesare pentru tratamentul pacienților infectați cu Covid-19, în valoare de un milion de lei.

„Vor fi utilizate începând de astăzi” 

„În prezent, la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 54 de pacienți cu COVID-19, iar 11 sunt intubați. Asta înseamnă că aceste aparate vor fi utilizate chiar începând de astăzi”, spune Mihail Ciocanu, directorul Institutului. Medicul mai menționează că, datorită donației de un milion de lei oferite de MAIB, instituția pe care o conduce va beneficia de echipament recent apărut pe piața tehnologiilor medicale. 

Enlarge

1-2-scaled
Mihail Ciocanu, directorul Institutului Medicină Urgentă

Dispozitivele pot fi folosite și  pentru pacienții non-COVID, fiind elaborate pentru profilaxia trombozelor în „chirurgia mare”, adică în toate tipurile de intervenții chirurgicale. „Având în vedere că trombozele sunt complicația de bază în COVID-19, noi le vom folosi în profilaxia acestora pentru pacienții infectați cu coronavirus”, a mai zis Mihail Ciocanu.

În mesajul său de mulțumire către șefului MAIB, directorul Institutului de Medicină Urgentă a amintit că datorită implicării sociale a agenților economici, pe perioada pandemiei instituția a beneficiat de un suport în valoare de circa 28 de milioane de lei, inclusiv un milion de lei oferit de MAIB. „Se simte o implicare foarte mare a societății economice în combaterea acestei maladii, la fel cum se resimte și solidaritatea societății economice cu sistemul de sănătate”, a menționat Mihail Ciocanu. El a adresat mulţumiri și Fundaţiei Medicale „Valeriu Ghereg” pentru suportul acordat în achiziţionarea echipamentului medical şi pentru dedicare. 

„Mulți oameni vor merge acasă”

Pandemia a ridicat la alt nivel tehnologiile din medicină, iar datorită donației oferite de MAIB  Institutului de Medicină Urgentă au apărut primele echipamente care oferă soluții în profilaxia unor probleme postoperatorii. „Dispozitivele vor ajuta mulți pacienții aflați în stare gravă să se întoarcă acasă”, a spus medicul.

Ivan Cîvîrjic, șeful secției de reanimare COVID-19 din cadrul spitalului, a menționat că fiecare unitate de terapie intensivă sau secție de reanimare necesită multe investiții și este foarte important ca, în afară de investițiile în resursele umane, să fie făcute și investițiile de ordin tehnic. „Grupul de pacienți care primesc tratament în unitățile de terapie intensivă în afară de patologiile de bază sunt cu multiple patologii asociate. Din acest considerent, cu cât mai multe echipamente sunt, cu atât va crește mobilitatea cadrelor medicale”, a menționat medicul. 

Șeful secției de reanimare COVID-19 a mai precizat că fiecare dintre dispozitivele donate de MAIB își au rostul și aplicarea în unitatea de terapie intensivă, întrucât vor avea impact mecanic asociat de profilaxie a trombozelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare