Din amenințare, în salvare. Cum s-a schimbat percepția ucrainenilor față de aderarea la NATO

Sunt din Sevastopol, un oraș ucrainean din peninsula Crimeea, care a fost anexat de Rusia în urmă cu șapte ani. Când creșteam, la fel ca și altă lume din localitate, priveam o posibilă aderare la NATO drept o amenințare. Percepeam Alianța ca un inamic dornic să înlocuiască vechea bază militară rusă din orașul nostru natal. Îmi amintesc protestele anti-NATO și teama care s-a răspândit în rândul tinerilor ucraineni că ar trebui să participe la misiuni de război în străinătate.

Dar când Rusia a anexat patria mea în 2014, părerile mele s-au schimbat complet. Deși cred că NATO este departe de a fi perfectă, am început să o văd ca fiind singura opțiune viabilă pentru Ucraina. Eram singuri și puteam doar să urmărim cum Rusia ne ocupa peninsula.

Astăzi, Ucraina este pe cont propriu. Cu toate că președintele Volodîmîr Zelenski a reușit să mențină pacea încă de la începutul verii 2020, inclusiv prin riscul asumat de a retrage trupele din prima linie, efectuând chiar și schimburi de prizonieri și, cel mai important – încetarea focului, aceste acțiuni nu sunt suficiente.

De atunci, au fost înregistrate mai multe trageri de arme în Donbas, iar Rusia a crescut presiunea după ce și-a pus trupele armate la frontiera ucraineană în primăvara anului trecut (citiți Weekly Focus # 2). Ca răspuns, Zelenski a venit cu solicitări clare de aderare la NATO – o mișcare neobișnuită a președintelui, care a preferat să evite acest subiect până acum. La urma urmei, apartenența Ucrainei la NATO este privită cu ochi răi de Ucraina. 

Dar unde este Europa în această situație? Recent, Germania s-a opus livrării armelor în Ucraina. Acest lucru a uimit pe mulți. Dar cred că astfel de acțiuni sunt făcute pentru că liderii germani nu înțeleg deloc cum este atunci când o țară ca Rusia prezintă o amenințare reală și nu virtuală.

Foto: „Omuleții verzi” după preluarea bazei militare din Perevalne în Crimeea,  9 martie 2014 / Anton Holoborodko (CC BY-SA 3.0).

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Denis Trubețkoi s-a născut la Sevastopol, Crimeea. El este corespondent în domeniul politic pentru mass-media germană la Kiev.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.