03:22:47 19.04.2024
Stiri

EVITAȚI consumul ciupercilor strânse din păduri, din apropierea gunoiștilor sau procurate din locuri neautorizate: Sute de persoane din R. Moldova, INTOXICATE în ultimul an

Actualitate 25.06.2021 13:04 Vizualizări990 Autor: Ziarul National
EVITAȚI consumul ciupercilor strânse din păduri, din apropierea gunoiștilor sau procurate din locuri neautorizate: Sute de persoane din R. Moldova, INTOXICATE în ultimul an


Colectarea ciupercilor din apropierea gunoiștilor, din păduri sau procurarea acestora din locuri neautorizate implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului final, atenționează specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Potrivit datelor ANSP, în primele șase luni ale anului curent s-au intoxicat cu ciuperci 53 de persoane, inclusiv nouă copii. Majoritatea cazurilor au fost provocate de consumul ciupercilor conservate și ciupercilor congelate pe parcursul anului 2020, culese de persoane sau achiziţionate de la comercianţii și preparate în condiţii casnice.

Pe parcursul anului 2020, alte 370 de persoane au avut de suferit din cauza consumului de ciuperci, inclusiv 80 de copii. Patru persoane au decedat din cauza otrăvirilor cu ciuperci.

„Toate cazurile de intoxicații înregistrate au fost asociate cu colectarea independentă de ciuperci de către cetățeni sau cu achiziționarea lor pe piețe spontane neautorizate, de la persoane necunoscute, de la comercianţii de pe traseele auto, din preajma pădurilor și utilizarea incorectă a ciupercilor în alimentaţie în condiţii casnice”, arată ANSP într-un comuncat de presă.

Specialiștii atenționează că simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie.

Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste 6 ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiinţă, halucinaţii, complicații severe hepatice și insuficiență renală, comă care poate cauza chiar moartea persoanei afectate.

În caz de intoxicaţie, apelați de urgență la Serviciul 112, iar până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată trebuie să bea cât mai multă apă (2-3 litri).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md