/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Doar o parte a curților de bloc din Capitală, reparate până la sfârșit de an. Cum evoluează lucrările în unele sectoare

missing
25 iunie 2021, ora 19:19

În timp ce nu au mai fost reparate de ani buni și aproape toate sunt la fel de deteriorate și împărăginite, doar o mică parte a curților de bloc vor fi reabilitate anul acesta. Mai exact, în fiecare sector se vor selecta câte 7 curți, care se va stabili că sunt în cea mai degradată stare. La ce etapă se află, în prezent, lucrările și pentru care sectoare au fost deja găsiți bani pentru reparație, vedeți în reportaj.

Să repare 55 de curți de bloc din cele peste 500 existente. Acesta este obiectivul Primăriei, până la sfârșitul acestui an. În unele sectoare lucrările au început deja, așa că am mers pe teren să vedem, ce s-a reușit până la această oră. Într-o curte de pe strada Negruzzi, în sectorul Centru, se făceau săpături, pentru a fi schimbate rețelele. De fapt, aceasta este prima etapă a lucrărilor, deoarece este important ca, mai întâi, să se schimbe rețelele, apoi să se toarne asfaltul și să se facă alte lucrări. Această bătrână ne-a spus că locuiește aici de peste jumătate de secol, dar este pentru prima dată când se amenajează curtea.

„Aici, eu am pus aceste pietre. Din 65 eu aici trăiesc și niciodată. Iată, cade tot și nimeni nimic nu vrea să facă, nimic”.

„Toate ogrăzile acestea din centru sunt un dezastru: nici locuri de parcare, nici pentru copii…”

În sectorul Râșcani, au fost reparate deja patru curți de bloc – toate din bugetul Preturii. Despre acest proces a vorbit și primarul Ion Ceban, într-o postare de a sa. Potrivit edilului, curțile urmează a fi reparate capital, adică să fie turnat betonul asfaltic, reparate trotuarele, să se amenajeze parcări, terenuri de joacă, să fie instalat sistem de luminare și mobilier urban. Odată ajunși la fața locului, noi am găsit, însă, o cu totul altă realitate.

„Aceasta este una dintre cele 4 curți de bloc de pe strada Miron Costin, care au fost reparate. Însă, după cum puteți observa, reparația capitală aici s-a limitat doar la turnarea acestui asfalt pe drumul principal din curte, locuri de parcare nu au fost amenajate, nici terenuri de joacă, iar trotuarul de la intrare în bloc este denivelat și presărat cu pietre”.

„Au spus că vor face reparație capitală. – Reparație capitală? Reiese că le-a reușit doar reparația capitală a drumului”.

„Ca de de obicei, nimic uimitor. În Chișinău e mereu așa. Ne-am obișnuit. Era mai rău, acum e puțin mai bine dar, infrastructura lasă de dorit”.

„Eu de regula merg pe aici. Aici era desigur, ca peste tot, gropi dar, acum au făcut și e plăcut.

„Totuși majoritatea curților din Chișinău sunt într-o stare deplorabilă și sunt uitate de autorități. În această curte de pe strada Ismail, localncii ne-au spus că nici nu mai țin minte când s-au făcut lucrări de amenajare sau reparație a drumului. O dovadă a acestui fapt sunt și aceste gropi, înălțimea cărora poate fi ușor comparată cu cea a unei trepte”.

„- Noi din 82 locuim aici. – Și din 82 nu s-a făcut nimic? – Nimic, până nu facem noi singuri, ei nu fac nimic. – Dar drumul a fost reparat, gropile? – Uitați-vă ce gropi, din parte aceea din partea ceea, nimic nu fac. Absolut nimic. – Dar v-ați adresat undeva, ați sunat? – Ce folos să ne adresăm, dacă nimeni nu se uită la noi”.

„Nu, a dat Dumnezeu și a câștigat cine a câștigat. Nu pot să-i spun pe nume că nu are nume destoinic și cum a fost așa și a rămas”.

Reprezentanții Primăriei ne-au spus că, deocamdată a fost găsit doar un agent economic, care va efectua lucrările în sectoarele Botanica și Centru.

„Noi facem acum inspectări în fiecare curte, care sunt deja contractate. Contractate, la moment, avem două sectoare, Botanica și Centru. La fiecare din astea două, care sunt contractate, avem câte 7 curți la fiecare sector”.

Printr-o hotărâre de Guvern, au fost alocați bani pentru reparația capitală a 55 de curți de bloc din cele peste 500 câte sunt, în total, în Chișinău. La moment 35 dintre acestea sunt pregătite pentru începutul lucrărilor, iar în 14 reparația este în toi. Costul total al lurărilor a fost estimat la 55 de milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram