‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAndrei Codrean: Nu merită să investești în agricultură, când nu vrei să te ridici...

Andrei Codrean: Nu merită să investești în agricultură, când nu vrei să te ridici din pat

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Andrei Codrean este agricultor cu acte în regulă, a făcut facultate, dar are deja și destulă experiență în acest domeniu, chiar dacă abia a ieșit de pe băncile universității.

A crescut în câmp, alături de tatăl, unchiul și verișorii săi. Ar fi putut doar să preia afacerea de familie, dar și-a dorit să știe și teorie, așa că s-a licențiat în horticultură.

Andrei este unul dintre tinerii care a ales să revină în sat după absolvirea facultății și să continue ceea ce au început părinții, adică să facă agricultură.

„A fost o pasiune încă din copilărie. De copil am crescut și am văzut ce înseamnă agricultura. Părinții se ocupau de acest domeniu, iar odată cu trecerea anilor, tot mai mult m-am îndrăgostit de asta. Chiar e o pasiune”, povestește Andrei.

De mic a participat la procesul de creștere și cultivare.

„Chiar de la 15 ani am început să lucrez pe tractor, fiindcă era problemă cu un mecanizator. Între timp eram student, iar în weekend mă grăbeam de la universitate repede la gară, de la gară repede acasă ca să reușesc să lucrez până seara. De vineri până duminică seara lucram, apoi mă urcam la rutieră și iar la facultate mă duceam”.

Tânărul spune că viața de la sat îl reprezintă și și-a găsit ocupația la care visa.

„Dintre toate ramurile agriculturii, pe care noi le-am încercat, cea mai grea îmi pare creșterea bostănoaselor. E mai complicat, pentru că ele nu permit să erbicidăm. Dacă reușim să erbicidăm înainte de semănat, e un plus, iar dacă nu reușim, deja suntem nevoiți să achităm lucrători ca să prășească”.

Totă producția o vând la export.

„În Rusia exportăm cireșe și mere. Bostănoasele și cerealele expediem și în Turcia”.

‹ adv ›

Fructele le-au vândut din toamnă, astfel că nu au avut probleme.

„Noi am vândut totul și a fost un preț bun. Noi n-am riscat, am vândut când a fost cererea. Fructele care n-au fost de calitate, s-au dus la procesare, iar majoritate au plecat la export”.

Pentru a obține subvenții, a apelat la echipa FARM.

„Din păcate, o perioadă am fost foarte ignorat de stat în ceea ce privește subvențiile, granturile, dar într-un final am reușit. O vară am deranjat foarte mulți oameni, inclusiv pe cei din echipa FARM, Vasile Pojoga, expert în dezvoltarea afacerilor mereu ne-a răspuns la toate întrebările și ne-a oferit consultații profesioniste. N-a fost simplu să obținem subvenționarea, dar dacă depui un pic de efort, reușești”.

Cea mai mare problemă potrivit lui Andrei este adesea calitatea producției și lipsa piețelor de desfacere.

„Noi avem o problemă și este o problemă mare, noi nu ne-am învățat încă să facem calitate. La noi, mai mulți se bazează pe cantitate. Iarăși mai sunt probleme ce țin de piață, de export, de preț, dar toate sunt din domeniul marketingului”.

‹ adv ›

Planifică să majoreze suprafața și productivitatea, investind în tehnologii.

„Nu merită să investești în agricultură, atunci când nu vrei să te ridici din pat. Când depui mult efort, este și rezultat. Rezultatul nu este imediat în primul, sau în al doilea an, dar trebuie să ai răbdare. Aceasta este o investiție pe viață”.

Andrei Codrean este membru FARM de doi ani, iar de curând, acesta a fost selectat în consiliul de administrare al organizației locale al rețelei pentru tineri FARM. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Mult succes in continuare, ar trebui sa investiti si in ambalaje de calitate, caci in asa containere din lemn „vinete” si „cuie ruginite” va fi tot mai greu sa obtineti produse de calitate cu un pret ridicat……

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›