image
Sursa foto: AFP

Varianta Delta se răspândește rapid și va reprezenta 90% din cazurile din UE până la sfârșitul lui august, avertizează ECDC

Varianta Delta a coronavirusului, descoperită pentru prima oară în India, ar putea fi responsabilă pentru 90% din cazurile de pe continent până în luna august a acestui an, transmite Agenția Uniunii Europene pentru controlul bolilor.

„Pe baza estimărilor în ce privește capacitatea de transmiterea a variantei Delta și folosind modele de prognoze, 70% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 urmează să fie generate de această mutație în UE și Spațiul Economic European până la începutul lui august.

Până la sfârșitul lunii, modelele arată o prevalență de 90%”, a transmis Centrul European pentru controlul și prevenția bolilor.

Varianta Delta, originară din India, a fost declarată „îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății și s-a răspândit deja în peste 60 de țări din toată lumea. Se estimează că este cu între 40% și 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa, detectată inițial în sud-estul Angliei, cunoscută anterior drept varianta britanică.

Ea ar putea fi, deasemenea, asociată cu un risc mai mare despitalizare, iar dovezile științifice arată că persoanele care au fost vaccinate doar cu o doză sunt mai puțin protejate împotriva ei decât împotriva oricărei alte variante. Vaccinarea cu schema completă, cu două doze, însă, oferă protecție completă, însă.

În Regatul Unit, varianta Delta este deja responsabilă pentru mai mult de 90% din cazurile de Covid și a dus la o creștere a numărului de infectări la persoanele nevaccinate și la cele imunizate doar cu prima doză. Din acest motiv, guvernul britanic a amânat eliminarea restricțiilor planificată pentru 21 iunie, transmite Digi24.

Modelele ECDC indică o creștere a numărului de cazuri în toate grupele de vârstă, în absența vaccinării și în contextul relaxării măsurilor restrictive în mai multe țări din Europa.

Agenția avertizează că „este foarte probabil ca varianta Delta să circule accentuat pe perioada verii, mai ales printre persoane tinere nevaccinate”.

Până acum, peste 57% dintre adulții din UE au fost vaccinați cu cel puțin o doză. Peste o treime au fost vaccinați cu schema completă. Pe de altă parte, în jur de 30% dintre persoanele mai în vârstă de 80% și 40% dintre cei de peste 60 de ani nu au fost încă vaccinați cu schema completă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: