Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ a respins recursul…

DOC CSJ a respins recursul primarului satului Dancu care a cerut anularea hotărârilor CEC, prin care s-a stabilit că pe 11 iulie se va desfășura un referendum pentru revocarea lui din funcție

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul primarului satului Dancu Vladimir Pretuleac – cel care și-a făcut drum până la poarta casei din banii banii destinați proiectului „Drumuri bune pentru toți”, prin care el a cerut anularea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care s-a stabilit pentru 11 iulie desfășurarea unui referendum pentru revocarea lui din funcție.

Recursul depus de Vladimir Pretuleac, reprezentat de avocatul Nicolae Frumosu, se declară inadmisibil.

Anterior ZdG a scris că primarul Vladimir Pretuleac a convins antreprenorul, care executa lucrări de asfaltare în sat, să construiască o porțiune de drum din fața porții sale, contrar deciziei consiliului local. Ca să ajungă asfalt până la poarta primarului, localnicii spuneau că s-a renunțat la construcția altor segmente de drum, mai importante, fiind scurtat inclusiv drumul de acces spre cimitir.

Astfel, un grup de cetățeni au decis să-i acorde vot de neîncredere primarului și a inițiat un plebiscit pentru revocarea sa din funcție, iar CEC a stabilit, pentru data de 11 iulie, desfășurarea referendumului local în satul Dancu, raionul Hâncești.

Consiliul local a decis inițierea referendumului local privind revocarea primarului și, respectiv, a propus CEC stabilirea datei de 11 iulie curent pentru desfășurarea acestuia

„Pe 7 iunie curent, CEC a recepționat setul de documente cu privire la inițierea referendumului local de revocare a primarului satului Dancu, raionul Hâncești, care conține deciziile Consiliului sătesc Dancu din 20 mai curent „Cu privire la inițierea referendumului local privind revocarea primarului satului Dancu” şi din 7 iunie „Cu privire la desfășurarea referendumului local privind revocarea din funcție a primarului satului Dancu”.

CEC a stabilit pentru 11 iulie curent desfășurarea referendumului local privind revocarea lui Vladimir Pretuleac din funcția de primar al satului Dancu, raionul Hâncești, hotărâre din 10 iunie pe care primarul a contestat-o la Curtea de Apel, la fel ca și pe alte două.

Pe 18 iunie, magistrații de la CA au respins cererea primarului Vladimir Pretuleac și au calificat-o ca fiind neîntemeiată.

Ziarul de Gardă a scris despre faptul că programul „Drumuri bune pentru Moldova”, redenumit de socialiști în 2020 în „Drumuri bune pentru toți” s-a transformat în localitatea Dancu în „Drumuri bune pentru primar”.

Primarul recunoștea că el a întocmit și semnat schema prin care indica reparația drumului din fața casei sale, dar avea și argumente în acest sens: „La primar vine și președintele țării, iată a fost Igor Nicolaevici…. Totuși, și eu am mașină, și plătesc impozite”, se apăra primarul.

Vladimir Pretuleac este primar al comunei Dancu din 2007, când a fost ales pe listele Alianței Moldova Noastră. În 2011, 2015 și 2019 a câștigat mandatele de primar, reprezentând Partidul Democrat din Moldova.

În martie 2021, Procuratura raionului Hâncești a pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu comis pe parcursul anului 2020 de către conducerea Primăriei Dancu, raionul Hâncești, în procesul de reparație a drumului spre casa primarului, fapt făcut public de ZdG la începutul lunii noiembrie 2020.