Tulpina Delta, deși neconfirmată în Moldova, este deja prezentă în România și Ucraina

Deși numărul zilnic de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova este de câteva zeci (în creștere), specialiștii în medicină ne atenționează că nu trebuie să ne relaxăm. În ultima lună, în întreaga lume au fost înregistrate mai multe cazuri de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, descoperită pentru prima dată în India. Rata ei de răspândire este cu 60% mai rapidă decât varianta inițială, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Varianta Delta a ajuns deja în peste 70 de țări și este pe cale să devină dominantă la nivel global. OMS a tras semnalul de alarmă, menționând că evoluția pandemiei de COVID-19 este încă foarte dinamică.

Această variantă este responsabilă de circa 20% dintre noile cazuri de infecție COVID-19 detectate în ultima săptămână în Irlanda și 99% din noile cazuri înregistrate în Marea Britanie. 

Alexandru Rafila, expert OMS, spune că nu vom avea motive de îngrijorare doar dacă populația se vaccinează. Însă, până în acest moment, un procent prea mic de populație din întreaga lume a fost vaccinată (22,2% doar cu prima doză), ceea ce nu „ne permite să ne relaxăm”. 

În ultimele șapte zile, peste 91.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în Republica Moldova, ceea ce înseamnă 631.346 de doze administrate în total și o rată de imunizare de 11,7%. „Zilnic, sunt administrate în jur de 20.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19. În prezent, în toată țara, activează 535 de puncte de vaccinare care au în stoc doze suficiente pentru imunizarea cetățenilor. În total, Republica Moldova dispune de peste 380.000 de doze de vaccin”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea.

Pentru a opri răspândirea pandemiei, oamenii sunt încurajați să se vaccineze. Oricine se poate adresa la medicul de familie sau să se programeze la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md. De asemenea, doritorii se pot vaccina și la punctele mobile sau în cadrul maratoanelor organizate aproape în fiecare weekend.

Cum te programezi la vaccinare în Republica Moldova în 4 pași

Un nou maraton de vaccinare va avea loc în această sâmbătă, 26 iunie, la Palatul Republicii, începând cu ora 7 dimineața și până la ora 22:00. În cadrul maratonului vor fi disponibile vaccinurile Sputnik, AstraZeneca și Sinopharm.

„În perioada verii, avem o oportunitate excelentă de a ne vaccina împotriva COVID-19 în număr masiv. Avem doze de vaccin suficiente și de mai multe tipuri. E o ocazie foarte bună, în contextul în care avem un număr mic de cazuri de COVID-19 înregistrate zilnic și putem merge la vaccinare în siguranță. La fel, e o oportunitate că în țară nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19, tulpina Delta”, susține președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco. Totuși, tulpina Delta a fost deja depistată în Ucraina și România.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 256.324. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sunt internați 151 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 41 în stare extrem de gravă (8 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). Până în acest moment, 6.178 de persoane au decedat din cauza complicațiilor cauzate de virus.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.