18:56:38 24.04.2024
Stiri

Klaus Iohannis, despre un summit UE-Rusia: Sunt chestiuni pe care nu le putem tolera, dar sunt zone unde o colaborare ar fi benefică

Actualitate 24.06.2021 14:23 Vizualizări1078 Autor: Ziarul National
Klaus Iohannis, despre un summit UE-Rusia: Sunt chestiuni pe care nu le putem tolera, dar sunt zone unde o colaborare ar fi benefică


Președintele României Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului European, că un summit UE-Rusia este necesar, fiind probleme comune care trebuie rezolvate, precum schimbările climatice, însă, în același timp, statele UE trebuie să-și exprime poziția față de “anumite chestiuni pe care nu le putem tolera”.

„Această chestiune o vom discuta în Consiliu și voi spune acolo prima dată opinia noastră. Sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate și clarificate în relația cu Federația Rusă, pentru că sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera, dar sunt anumite zone unde o discuție și o colaborare ar fi benefică, spre exemplu dacă vrem să avem un plan comun de combatere a schimbărilor climatice. Acolo trebuie să discutăm cu toții, este o problemă globală care ne privește pe toți. În acest context trebuie să avem abordări care sunt fezabile.

Discuția va fi una foarte complicată, pentru că părerile sunt foarte împărțite, dar este important să găsim o modalitate prin care putem să exprimăm cu multă fermitate poziția noastră bazată pe valori, dar, pe de altă parte, în chestiuni globale, să găsim un canal de comunicare”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat despre o posibilă participare mai largă la un astfel de summit, inclusiv România sau țările baltice, președintele a răspuns: „Cred că este cam devreme să discutăm despre format. Deocamdată discutăm chestiunile principiale”.

Germania și Franța au propus, miercuri, un summit comun al liderilor Uniunii Europene cu președintele rus, Vladimir Putin, într-o încercare de a îmbunătăți relațiile glaciale ale blocului european cu Rusia. Dacă se va materializa, o astfel de întâlnire ar fi prima din 2014, de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să stabilească un „contact direct” cu Rusia şi cu preşedintele rus Vladimir Putin. În acelaşi timp UE trebuie „să creeze mecanisme pentru a răspunde împreună şi unanim la provocările şi atacurile hibride” ale Moscovei, a adăugat Merkel.

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md