Bărbatul care a cumpărat o clădire ieftină în Italia își împărtășeste experința: nu este totul atât de simplu

24 Iun. 2021, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2021, 17:22 // Actual //  MD Bani

Casele ieftine din Italia continuă să atragă sute de cumpărători interesați, în ciuda pandemiei. Dar ce se întâmplă odată ce cineva face pasul și își investește într-un colț care se prăbușește într-un oraș îndepărtat?

Roy Patrick, un fanat al mașinii și motocicletelor britanice în vârstă de 67 de ani, a cumpărat o clădire veche în satul de munte din nordul Carrega Ligure pentru aproximativ 16.500 de dolari, a fost o aventură – nu fără nenorociri.

 

Patrick, din Oxford, a cumpărat proprietatea după ce s-a găsit în sat, în munții de la granița regiunilor italiene Piemont și Ligure, aproape din întâmplare.
A ajuns după ce a debarcat dintr-o croazieră mediteraneană post-divorț în portul Genova, unde a întâlnit oameni care i-au spus despre minunile satului. A decis să viziteze și să arunce o privire și a fost fascinat de locul respectiv.
După ce a vizitat mai multe proprietăți vechi, s-a îndrăgostit de clădirea școlii din anii 1930 și a cumpărat-o în 2017.

„Celelalte case erau drăguțe, dar nu aveau nimic special, ar fi putut fi în orice mic sat italian ascuns în alei”, spune Patrick. „Dar aceasta a fost deosebită, priveliștea este unică: felul în care soarele coboară deasupra munților când apune, ai spune„ wow ”. Este Arcadia mea personală, Nirvana mea, locul terapeutic. „

De la cumpărare, Patrick vizita casa la fiecare două săptămâni – chiar și în timpul pandemiei.

Totul a fost perfect, până când, în ajunul Crăciunului, un coș de fum instabil s-a prăbușit din cauza zăpezii abundente.

În timpul renovărilor minime necesare pentru a face locuibilă vechea școală, Patrick spune că a dezgropat o comoară de descoperiri istorice.
În mansardă, a descoperit moaștele din vechea viață a clădirii: grămezi prăfuite de cărți de text vechi, cerneluri, sticle de sticlă, registre de și alte obiecte ciudate din vremurile trecute când 20 de elevi studiau în ceea ce este acum camera de zi a lui Patrick.
Pe prag este un mozaic cu cifre romane care indică anul în care a fost construită școala. Patrick a decis să păstreze pardoselile originale cu gresie și pereții acoperiți cu lemn.
Patrick are câteva sfaturi pentru cei tentați de gândul de a cumpăra o casă aici: nu vă așteptați la niciun buzz social și fiți pregătiți pentru drumuri accidentate și dificile.
Nu există absolut nimic, spune el, doar priveliști minunate, liniște, aer curat și împrejurimi curate. Fără baruri, supermarketuri, magazine sau restaurante. Un vehicul este esențial pentru a vă deplasa.

Patrik a întâmpinat dificultăți și atunci când a făcut renovarea.

De asemenea, el spune că este destul de dificil să locuiști în astfel de regiuni, drumurile înguste de munte pot cauza dificultăți de deplasare, iar proviziile le faci o dată la o săptămână. El spune că nu este totul atât de simplu. Este frumoasă doar priveliștea, dar condițiile lasă de dorit.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 13:48
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 13:48 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

BERD dezminte informațiile că Portului Internațional Liber Giurgiulești, că acesta ar putea fi cedat unei companii ucrainene via România.

„Obiectivul strategic al BERD rămâne să găsească un investitor de renume care să dezvolte Portul Internațional Liber Giurgilesi la întregul său potențial pe termen mediu și lung. În acest context, purtăm consultări intense cu autoritățile moldovenești cu privire la viitorul portului, inclusiv în continuare investiții și dezvoltare în zonă”, se arată în informația BERD.

Premierul român, Marcel Ciolacu declara la sfârșitul lunii septembrie 2023, că România intenționează să cumpere Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova. Această decizie survine în contextul unui scandal de proprietate și legalitate, în care Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a preluat portul în urma unor acuzații de escrocherii la adresa fostului său angajat, Thomas Moser. Este vorba de delapidarea averii străine de către foști factori de decizie în cadrul companiei Bemol.

Sechestru și dosar penal

În iunie 2022, a apărut informația că, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), judecătorul de instrucție a impus sechestru în sumă ce depășește 150 milioane lei pe active care formează capitalul social al companiei Danube Logistics, care gestionează Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Mathias von Tucher, directorul Danube Logistics SRL, a calificat acest sechestru drept „o expropriere a BERD-ului”. Potrivit Procuraturii, cauza penală datează din 2020 și vizează delapidarea averii străine de către foști factori de decizie din compania Bemol „și ține de acțiuni pretins ilegale care au stat la baza preluării gestionării portului”.

„Drept rezultat al investigațiilor, în iunie 2022, o persoană cu rol de factor de decizie a fost pusă sub învinuire de către procurorii PCCOCS, persoană care pe parcursul urmăririi penale se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, preciza Procuratura.

Este vorba de Thomas Moser, care a fost până în mai 2021 beneficiar final al Danube Logistics, operatorul PILG, administrată de el până în 2019.

Fostul angajat BERD Thomas Moser, pus sub învinuire

Fostul administrator Thomas Moser, care s-a aflat la cârma portului Giurgiulești până în anul 2021 a fost pus sub învinuire de către procurorii PCCOCS  în vara anului 2022, fiind acuzat de delapidarea averii străine. Ultima dată acesta se afla în Austria.

Conflictul de la Portul Giurgiulești a apărut atunci când Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu sediul în Londra, a preluat Portul Internațional Giurgiulești în mai 2021, de la Thomas Moser, un fost bancher BERD care era administratorul portului și odată devenind proprietarul acestuia, a fost implicat într-o dispută juridică cu proprietarul inițial din Azerbaijan Rafig Aliyev.

Aliyev, prin intermediul companiei sale Bemol, care este un important operator de stații PECO din Moldova, se judecă cu BERD în instanțele civile din Moldova. El a făcut, de asemenea, acuzații penale pentru infracțiunile de fals împotriva avocaților și altor agenți ai băncii, precum și împotriva lui Moser, acuzândul de delapidare. Ambele cazuri sunt investigate de procurorii din Moldova.

Portul Giurgiulești cumpărat cu 344 de dolari și vândut cu 1000 de euro

La mijlocul anului 2020, a devenit evident că BERD poate pierde controlul asupra PILG și era în căutare de soluții pentru a evita un astfel de scenariu. Una dintre aceste soluții a fost controversata modificare în regim de urgență a legislației privind spălarea banilor – proiect promovat în iulie 2020 de Guvernul Chicu pentru a ajuta BERD.

Atunci documentul în final nu a mai ajuns a fi votat în lectură finală, din cauza scandalului iscat. În circumstanțele create, BERD, împreună cu administrația Danube Logistics, avocați și alte persoane au încercat să identifice noi soluții. Una dintre acestea era preluarea de către BERD a controlului asupra grupului Danube Logistics.

Începând cu 2014, au fost inițiate mai multe procese cu referire la portul Giurgiulești și împotriva lui Thomas Moser, care la acea perioadă era mandatar împuternicit al grupului de firme Bemol Retail SRL, Bemol Refinery SRL, Danube Logistics SRL și, în același timp, era administrator al Bemol Retail SRL. În cadrul proceselor a fost solicitată recuperarea daunelor cauzate de fraudă în perioada de administrare a companiei Bemol Retail SRL și în legătură cu tranzacția de vânzare cumpărare, în urma căreia Thomas Moser s-a declarat în 2011 proprietarul operatorului portul Giurgiulești, suma tranzacției fiind de doar 344 de dolari SUA.

La 19 mai 2021, BERD a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că pe data de 7 mai 2021 a achiziționat grupul de companii Danube Logistics, devenind astfel singurul beneficiar final al operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG). Totodată, BERD nu a comunicat detalii privind forma juridică și suma tranzacției. Din registrul oficial al întreprinderilor din Cipru, aflăm că într-adevăr pe data de 7 mai 2021, BERD a devenit noul proprietar al companiei Thomo Invest Ltd, iar suma tranzacției a constituit 1000 de Euro.

Astfel, BERD a cumpărat cu 1000 de Euro un obiectiv economic de importanță strategică națională, în care până la moment s-au investit peste 50 de milioane de Euro.

Anunțul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind achiziția grupului de companii Danube Logistics, devenind astfel unicul beneficiar final al operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), a provocat mai multe reacții negative din partea specialiștilor și a politicienilor, care însă au fost mult mai anemice în comparație cu alte cazuri asemănătoare. Totodată, nu a comentat în niciun fel acuzațiile că folosește scheme cu offshor-uri și operează în acest caz de o manieră netransparentă și practic ilegală, ignorând vădit Guvernul și autoritățile Republicii Moldova.

Tranzacția a avut loc în timp ce acțiunile Danube Logistics SRL se află sub sechestru judiciar în vederea executării hotărârii judecătorești definitive și cu încălcarea obligațiilor impuse de Acordul Investițional, care prevede acceptul obligatoriu al Guvernului Republicii Moldova pentru orice tranzacție de înstrăinare a portului sau a cotelor părți ale acestuia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău