Reacția Ministerului Educației la eliberarea din funcție a directorului liceului cu predare în limba română din Tiraspol

main
Foto: Radio Europa Liberă

După ce Ion Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol (regiunea transnistreană) a fost eliberat din funcție, Ministerul Educației a venit cu o reacție în acest sens. În comunicatul instituției se menționează că Ion Iovcev a fost eliberat din funcție conform Codului muncii, care spune că concedierea unui angajat poate fi făcută dacă salariatul deține statutul de pensionar, iar dl. Ion Iovcev a atins deja vârsta de 70 de ani.

Prin ordinul Ministerului Educației, în 2004 dl Iovcev Ion a fost numit în funcția de director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol pe un termen de patru ani. Ulterior, prin ordinul Ministerului Educației, Tineretului și Sportului din 2008 a fost prelungit termenul contractului individual de muncă cu dl Iovcev Ion, director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, până la alegerea în modul stabilit (prin concurs) a directorului instituției nominalizate.

Prin ordinul Ministerului Educației din 2015 s-a constatat încetarea de drept a contractului individual de muncă al dlui Iovcev Ion în temeiul art. 153 din Codul educației al Republicii Moldova nr. 152/2014. Concomitent, dl Iovcev Ion a fost desemnat în calitate de director interimar al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, până la desfășurarea concursului și numirea în baza acestuia, a unui director în conformitate cu prevederile legale.

Ministerul Educației menționează că în perioada 23 martie 2015-22 iunie 2021 dl Iovcev Ion a exercitat funcția de director interimar al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. În această perioadă nu a fost organizat și desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director în conformitate cu Regulamentul, aprobat prin ordinul Ministerului Educației din 2015, cu modificările ulterioare.

Potrivit pct. 8 din Regulamentul nr. 163/2015, durata interimatului nu poate depăși șase luni.

Regulamentul, aprobat prin ordinul Ministerului Educației nr. 163/2015, interzice participarea la concurs a persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani. Art. 82 lit. i) din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 stipulează încetarea contractului individual de muncă în circumstanțe ce nu depind de voința părților la atingerea vârstei de 65 de ani de către conducătorul unității de stat. Persoanele (conducătorii) eliberați din serviciu în legătură cu atingerea vârstei de 65 de ani pot fi angajate în orice funcție, alta decât cea de conducător al unității de stat.

Cu toate acestea, Ministerul Educației menționează că raporturile de muncă cu dl Iovcev Ion au continuat și după împlinirea de către dumnealui a vârstei de 65 de ani, fără organizarea, în modul stabilit, a concursului pentru ocuparea funcției de director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Prin ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării contractul individual de muncă cu dl Iovcev Ion, director interimar, a încetat în temeiul art. 86 din Codul muncii al Republicii Moldova, care spune că concedierea unui angajat poate fi făcută dacă salariatul deține statutul de pensionar.

Ion Iovcev a fost în fruntea unicului liceu cu predare în limba română din Tiraspol timp de aproape 30 de ani, iar despre faptul că a fost eliberat din funcție a fost anunțat la telefon.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente